Sajam automobila u Beogradu: "Mjesto na kome muškarci plaču od sreće"

Sertić je naglasio da su 2014. kompanije iz automobilske industrije koje posluju u Srbiji ostvarile prihode više od dvije milijarde eura
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2015. 11:53h

Međunarodni salon automobila, na kome učestvuje oko 400 izlagača, proizvođača i distributera automobilskih brendova, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedjelje 29. marta.

Sajam se održava 52. put, a posjetiocima se premijerno predstavlja oko 50 automobila, među kojima su i modeli koji su prvi put u svijetu izloženi na nedavno završenom salonu automobila u Ženevi.

U isto vrijeme na Beogradsom sajmu održava se i 9. Međunarodni sajam motocikala i bicikala "Motopašion", na kom se predstavljaju svjetski lideri u industriji auto-djelova, garažno-servisne opreme i prateće industrije.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je otvarajući 52. Međunarodni salon automobila da je ova automobilska manifestacija najveća i najstarija u regionu i jedina koja je preživjela ekonomsku krizu od 2008. do danas.

On je naglasio da je veliki broj izlagača pokazatelj da postoji veliki potencijal tržišta, ali i povjerenje koje velike kompanije imaju u Srbiju.

Sertić je naglasio da su 2014. kompanije iz automobilske industrije koje posluju u Srbiji ostvarile prihode više od dvije milijarde eura, dodavši da je najveći proizvođač automobila u zemlji Fijat koji je među 10 najvećih izvoznika iz Srbije.

Prema njegovim riječima, drumska vozila su najznačajniji izvozni proizvod Srbije koji u izvozu učestvuju sa 14 odsto.

On je istakao i da u Srbiji posluje 271 preduzeće čija je djelatnost direktno vezana za automobilsku industriju, neračunajući osiguravajuća društva i kompanije uslužne djelatnosti.

Sertić je dodao da je prošle godine u automobilskoj industriji Srbije zaposleno 36.000 radnika, dok Fijat sa 18 direktnih dobavljača zapošljava 3.000 radnika.

"Sve to govori da je Srbij sigurno mjesto za investicije i da je sve značajnija investiciona destinacija", kazao je on potsjetivši da će novi zakon o ulaganjima koji će uskorio biti donijet izjednačiti domaće i strane investitore, a biće formirane i kancelarije za investicije.

Kako je ranije rečeno, u posljednjih 10 godina u Srbiji je najviše ulagano u automobilsku industriju - 1,97 milijardi eura, gdje je zaposleno oko 31.000 ljudi.

Prošle godine u Srbiji je prodato svega 19.600 automobila, što je najlošija prodaja u odnosu na prethodnih šest godina.

Strateški partneri Beogradskog sajma na organizovanju te manifestacije su Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpska asocijacija uvoznika vozila i djelova i kompanija DDOR osiguranje, koja je najavila popuste i do 50 odsto.

Slogan 52. Međunarodnog salona automobila je "Mjesto na kome muškarci plaču od sreće".

Organizatori su za posjetioce pripremili nagradne igre i takmičenja na kojima će biti dodijeljena dva automobila, kao i tradicionalne prateće manifestacije "Izbor za miš" i "Family day".

Radno vrijeme salona je od 10 do 20 časova. Pojedinačna ulaznica košta 300 dinara, grupna 200, a grupne ulaznice za đake i studente 150 dinara. U četvrtak, 26. marta, kada se održava "Family day" cijena za roditelje sa djecom mlađom od 16 godina biće 500 dinara.

Cijena parkinga je 100 dinara po satu.

Galerija

Bonus video: