Dženeral Motors zatvara fabriku u Sankt Peterburgu

1 komentar(a)
Dženeral Motors, Foto: Shutterstock.com
Dženeral Motors, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.03.2015. 10:15h

Američki automobilski div Dženeral Motors (GM) najavio je da će zatvoriti fabriku u Sankt Peterburgu i ugasiti brend Opel, kako bi smanjio prisutnost na ruskom tržištu.

To će rezultirati vanrednim troškovima od oko 600 miliona dolara, prenosi SEEbiz.

"Tom odlukom se izbjegavaju značajna ulaganja u tržište čije su dugoročne šanse obilježene velikim izazovima", rekao je u saopštenju predsjednik GM-a, Dan Amman.

Prodaja automobila u Rusiji pala je zbog ekonomske krize, povezane sa zapadnim sankcijama, pa je samo u februaru prodato 38 odsto manje novih automobila nego u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Udruženja evropskih kompanija.

Ruska valuta je ujedno osjetno oslabila u odnosu na dolar i euro, zbog čega su proizvođači automobila prisiljeni da smanje troškove i istovremeno privuku potrošače nesklone većim kupovinama.

Fabrika GM-a u Sankt Peterburgu prestaće s proizvodnjom do sredine godine, a američka kompanija će tokom godine prestati da sklapa Chevrolet vozila u ruskom GAZ-i.

Brend Opel biće povučen s ruskog tržišta u decembru i GM će se fokusirati na premium segment s modelom Cadillac i pojedinim modelima Chevroleta proizvedenim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: