Mask optužen za prevaru zbog lažnih "tvitova"

Mask je prije dva mjeseca putem Tvitera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju "najbolji put naprijed"
93 pregleda 0 komentar(a)
Ilon Mask, Foto: Reuters
Ilon Mask, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2018. 10:40h

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Ilona Maska za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži da se ukloni sa čela tog proizvođača električnih automobila i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su akcije uvrštene na berzi.

Tužba SEC, podnesena u četvrtak Menhetnskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Mask putem Tvitera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju "najbolji put naprijed".

Osnivač Tesle poručio je početkom avgusta i da investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po akciji – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema tužbi SEC-a, Mask je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni sa jednim mogućim finansijerom.

Ovom tužbom Mask je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojeg je SEC optužio za prevaru u vezi sa hartijama od vrijednosti, piše Hina.

Mask je poručio da nije učinio ništa loše.

"Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mom životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitovao”, poručio je Mask u saopštenju.

SEC u tužbi traži da se Mask ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompanija čije su akcije uvrštene na berzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate kompanije.

SEC takođe traži građansku novčanu kaznu i druge pravne ljekove protiv Maska.

Najava Maska da razmišlja o povlačenju akcija Tesle s berze već je ranije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara.

Naime, nakon Maskove najave, cijena deonice Tesle tog je dana skočila za 11 odsto, na gotovo 380 dolara.

Premda je idućih dana cijena akcija pala, neki ulagači, koji su i prije 'igrali' na pad cijene deonice Tesle, optužili su Maska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Mask, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara.

Između ostalog, optužili su Maska i Teslu da su prekršili savezne zakone o hartijama od vrijednosti i veštački naduvali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena akcije Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Vol stritu za 12 odsto.

Bonus video: