Ne propustite pomračenje u petak: "Manje" Sunce nećemo vidjeti do 2026.

Astronom Igor Dajković kazao je da je riječ o potpuno bezazalenoj pojavi, lijepoj za posmatranje, u kojoj treba bez straha uživati
0 komentar(a)
Pomračenje Sunca, Foto: Vijesti online
Pomračenje Sunca, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 19.03.2015. 10:55h

Najveće pomračenje Sunca u posljednjih 16 godina dogodiće se sjutra i u Crnoj Gori, kada će u prijepodnevnim časovima biti zaklonjeno oko pola sunčevog diska.

Dok će stanovništvo Evrope, sjeverne Afrike i zapadne Azije moći da uživa u djelimičnom pomračenju, potpuno pomračenje moći će se vidjeti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda. Pomračenje koje astronomi s nestrpljenjem očekuju, najbolje će biti vidljivo iznad Skandinavije i Farskih Ostrva.

Astronom Igor Dajković kazao je da je riječ o potpuno bezazalenoj pojavi, lijepoj za posmatranje, u kojoj treba bez straha uživati:

“To će izgledati kao kada je malo oblačan dan. Golim okom se ništa posebno ne može vidjeti... Može se posmatrati kroz specijalne naočare, ali malo bolje se može vidjeti kroz teleskop. Crnogorsko astronomsko društvo ima teleskop, pa ćemo možda organizovati posmatranje“.

On je pojasnio da će se Mjesec tog dana na svojoj putanji naći između Sunca i Zemlje, pa će na našu planetu pasti sjenka: “Sunce se 'sakrije' iza Mjeseca i ako djelimično pada na vas, vidi se djelimično pomračenje.

Pozivajući se na astronome iz astronomskog društva “Ruđer Bošković”, mediji u Srbiju su objavili da će u Beogradu biti zaklonjeno oko 50 procenata sunčeve svetlosti.

“Pomračenje će početi u 9:38 sati, a završiće se u 11:57“, saopšteno je iz astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Posljednje pomračenje vidljivo velikom broju stanovnika svijeta dogodilo se 11. avgusta 1999.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026. godine.

Astronomi su za 20. mart, kada se obilježava proljećna ravnodnevica, najavili i takozvani “supermjesec”, odnosno, trenutak kada je Zemljin satelit najbliži našoj planeti.

Ulice bile puste 1999. bez razloga

Preplašeni od mogućih posljedica, dio građana Crne Gore pomračenje 1999. dočekao je u prostorijama zamračenim roletnama, a ulice u to vrijeme bile su gotovo puste...

“Mađari su od toga pravili turističku atrakciju, a mi smo se krili. Građani su bili preplašeni, jer se moglo čuti da mogu ostati bez vida i slično“, kazao je Dajković. To pomračenje je, kako prenose mediji, bilo prvo potpuno pomračenje vidljivo u Evropi još od 22. jula 1990. godine.

Bonus video: