Vrijeme je za ljetnje gume

Ako se odlučite da sami premontirate točkove, obratite pažnju da one gume koje su prošle sezone bile naprijed sada stavite pozadi i obrnuto
6 komentar(a)
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2015. 06:56h

Proljeće je na pragu, a snijeg koji smo imali prije nekoliko dana u sjevernim krajevima, prema prognozama meteorologa vrlo vjerovatno je i posljednji ove sezone.

To znači da je vrijeme da je vrijeme da se vratimo ljetnjim gumama, a da zimske odložimo na propisan način.

Naravno, ovo važi za vozače koji su montirali zimske pneumatike protekle zime, jer jasnih pravila o područjima u kojima je zimska oprema bila obavezna nijesmo imali.

U svakom slučaju, evo par savjeta za prelazak na drugu vrstu pneumatika. Prije nego što montirate ljetnje gume, provjerite u kakvom su stanju, ima li oštećenja i kolika je dubina šare. Zakonski minimum je 1,6 mm, ali stručnjaci preporučuju da dubina mora da bude najmanje 3 mm. Strana tijela profilu bi trebalo ukloniti, a eventualne kile u zidovima obavezno provjeriti kod vulkanizera.

Ko ne želi sam da mijenja gume iako su one možda montirane na rezervne naplatke, može to da uradi u mnogobrojnim vulkanizerskim radnjama.

Ako se odlučite da sami premontirate točkove, obratite pažnju da one gume koje su prošle sezone bile naprijed sada stavite pozadi i obrnuto.

Skladištiti u propisnim uslovima

Ako skladištite gume koje su montirane na točkove, napumpajte ih na 0,5 bara veći pritisak nego što je on u normalnim uslovima tokom vožnje. Podsjećamo, točkove sa montiranim gumama treba da položite vodoravno jednu na drugu na čistu ravnu površinu u suvoj prostoriji ili da ih okačite na zid tako što točak navučete na nosač. Prije nego što to uradite ne zaboravite da obilježite poziciju gume prilikom prethodne upotrebe (na primjer "lijevo naprijed").

Ako nemate gdje da ih smjestite, na raspolaganju su vam takozvani "hoteli" za gume, a cijena skladištenja po pneumatiku po sezoni je oko 5 eura.

Bonus video: