Grob keltskog princa otkriven u Francuskoj

"Vjerovatno je u pitanju lokalni keltski princ", rekao je predsjednik Inrapa, Dominik Garcija
59 pregleda 0 komentar(a)
keltski princ, Foto: Twitter/TownsendReport
keltski princ, Foto: Twitter/TownsendReport
Ažurirano: 14.03.2015. 19:28h

Izuzetan grob iz 5. vijeka prije naše ere, koji vjerovatno pripada keltskom princu otkriven je u francuskoj oblasti Šampanja-Ardeni.

Grob koji sadrži grčke, a moguće i etrurske predmete otkriven je u poslovnoj zoni, objavio je Nacionalni arheološki istraživački institut (INRAP). Naučnici vjeruju da otkriće može rasvijetliti period gvozdenog doba i trgovinu u Evropi u to vrijeme. Među otkrivenim predmetima našao se i bronzani vinski kotlić, piše Nacionalna geografija.

Tim Inrapa vršio je iskopavanja na ovom lokalitetu od oktobra prošle godine i ustanovio je da datira od kraja prvog gvozdenog doba - perioda koji karakteriše široka upotreba metala. Pogrebna humka, široka 40 metara u sebi je čuvala grob od 14 kvadratnih metara. Pokojnik i njegove kočije su u njemu.

"Vjerovatno je u pitanju lokalni keltski princ", rekao je predsjednik Inrapa, Dominik Garcija tokom obilaska lokaliteta. Inrap navodi da je u pitanju jedna od najvećih zabilježenih humki iz tog perioda i da je izuzetna ne samo zbog svoje veličine, već i zbog kvaliteta iskopanih materijala.

Peti i šesti vijek prije naše ere predstavljaju vrijeme uspona etrurskih i grčkih gradova-država poput Marseja na jugu Franucske. Sredozemni trgovci, u potrazi za robovima, metalima i drugom robom, stvarali su trgovačke veze sa kontinentalnim Keltima.

Bonus video: