Otkriven najstariji ljudski crtež u istoriji

Crtež je "prvorazredni indikator moderne kognicije" naše vrste, kažu naučnici u članku objavljenom u prestižnom časopisu Nature
215 pregleda 3 komentar(a)
pećina, Foto: Shutterstock
pećina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2018. 07:54h

Naučnici tvrde da su otkrili najstariji poznati crtež na malenom fragmentu stijene u Južnoafričkoj Republici. Ovaj rudimentarni crtež star je pune 73 hiljade godina, a prikazuje ukrštene i poprečne linije ucrtane u stijenu crvenim oker pigmentom.

Ovaj drevni crtež, koji neke podsjeća na danas sveprisutni hashtag (#), naučnici su pronašli u pećini Blombos na južnoj obali Južnoafričke Republike, javlja BBC.

Crtež je "prvorazredni indikator moderne kognicije" naše vrste, kažu naučnici u članku objavljenom u prestižnom časopisu Nature, prenosi Indeks.

Iako su drugi naučnici pronašli i starije tragove ostavljene bojom drugdje u svijetu, istraživanje je pokazalo da je ovo prvi apstraktni crtež. Međutim, originalni crtež je "vjerovatno bio kompleksniji", kaže voditelj istraživanja, arheolog Kristofer Henshilvud sa Univerziteta Bergen u Norveškoj, za Reuters.

"Nagli prekid svih linija na rubovima fragmenta upućuje na to da je uzorak originalno sezao preko velike površine", objašnjava Henshilvud.

Ljudi koriste oker gotovo 300 hiljada godina

Ovo je samo jedan od brojnih nalaza iz pećine Blombos, 300 kilometara udaljene od Kejptauna, među kojima su perlice obojene okerom i set za boje star 100 hiljada godina.

Čovječanstvo je inače počelo koristiti oker, pigment gline, još prije 285 hiljada godina, utvrdili su naučnici. Sam Homo sapijens star je više od 315 hiljada godina, a prvi se put pojavio u Africi.

Iako istraživači koji su pronašli ovaj crtež "dvoume hoće li ga nazvati umjetnošću", smatraju da je definitivno imao "neko značenje svom tvorcu".

Bonus video: