Kia nagrađena za dizajn novog Sorenta

U odnosu na prethodnika, novi Sorento, koji se nudi sa pet ili sedam sjedišta, ima duže međuosovinsko rastojanje i putnicima pruža više prostora.
0 komentar(a)
Kia Sorento a, Foto: Kia
Kia Sorento a, Foto: Kia
Ažurirano: 14.03.2015. 11:42h

Treća generacija SUV modela Sorento, koja uskoro stiže u Evropu, po prvi put je osvojila "iF Design Award" nagradu.

Novi Sorento je sedmi Kijin model koji je dobio ovu nagradu od 2010. godine. "iF Design Award" osvajali su prije njega Venga, Sportage, Optima, Picanto, Pro_cee’d i Soul.

Pored ocjenjivanja dizajna žiri je uzeo u obzir i druge kriterijume, kao što su završna obrada, stepen inovacije, uticaj na životnu sredinu i bezbjednost.

"Vrlo sam ponosan na ovu nagradu za Sorento, jer je to priznanje našem napretku u kvalitetu", izjavio je Peter Šrajer (Schreyer), predsjednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company.

Sorento za 2015. razvijen je u Kijinom dizajnerskom timu u korejskom Namjangu, a svojim znanjem pomogla su i njihova dizajnerska odjeljenja u Frankfurtu i Irvajnu (Kalifornija).

U odnosu na prethodnika novi Sorento, koji se nudi sa pet ili sedam sjedišta, ima duže međuosovinsko rastojanje i putnicima pruža više prostora.

Prtljažni prostor je, zahvaljujući kliznom dijelu klupe koja je deljiva u odnosu 60:40, veći nego kod prethodnika, a maksimalna zapremina iznosi 1.732 litra.

Sorento dobija pogon od 2.2 litarskog turbo-dizelaša snage 200 KS, a varijante sa pogonom na sva 4 točka mogu se pohvaliti Kijinim novim "Dynamax All-Wheel-Drive" sistemom koji je razvijen u saradnji sa austrijskom Magnom.

Kupci mogu naručiti najnovije bezbjednosne sisteme kao što je sistem za upozoravanje kod nenamjerne promjene vozne trake, sistem za upozoravanje na nailazak vozila iza, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova ili prilagodljivi tempomat.

Novi Sorento u martu stiže u Evropu, kada će biti poznata i njegova cijena.

Bonus video: