VELIKO OTKRIĆE

Jupiterov mjesec ima ogromni okean

Evropska svemirska agencija (ESA) namjerava da 2022. godine pošalje misiju čiji će zadatak biti da istražuje Jupiter i tri njegova mjeseca, uključujući Ganimed
59 pregleda 2 komentar(a)
Jupiter, Jupiterov mjesec, Foto: Reuters
Jupiter, Jupiterov mjesec, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 19:33h

Ispod površine Ganimeda, Jupiterovog mjeseca i najvećeg prirodnog satelita u Sunčevom sistemu, nalazi se okean dubok blizu 100 kilometara, tvrde naučnici.

Oni navode da se okean nalazi ispod sloja površinskog leda debljine 150 kilometara. U saopštenju Američke svemirske agencije se navodi da su do tih podataka, koji ukazuju na moguće postojanje života, naučnici došli pomoću svemirskog teleskopa Habla, koji je proučavao magnetno polje Jupiterovog mjeseca.

Ganimed se tako pridružio sve širem popisu planetarnih mjeseca za koje se vjeruje da imaju vodu ispod površine. Nedavno su naučnici objavili da na Saturnovom mjesecu Enceladusu ispod zaleđene površine postoje izvori vruće vode.

Voda je detektovana i na Jupiterovim mjesecima Evropi i Kalisti. Kako prenosi AP, Evropska svemirska agencija (ESA) namjerava da 2022. godine pošalje misiju čiji će zadatak biti da istražuje Jupiter i tri njegova mjeseca, uključujući Ganimed.