CERN: Počelo testiranje najvećeg svjetskog akceleratora čestica

76 pregleda 0 komentar(a)
CERN, Foto: Reuters
CERN, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 07:55h

Naučnici su počeli da testiraju najveći svjetski akcelerator čestica pred njegovo ponovno puštanje u rad, poslije više od dvije godine pauze.

"Stvarno smo uzbuđeni jer ulazimo u novu fazu", izjavio je Rolf Hojer, generalni direktor najveće svjetske laboratorije čestica, poznate kao Evropska organizacija za nuklearna istražianja (CERN).

Tokom prvog trogodišnjeg perioda funkcionisanja, CERN-ov akcelerator čestica ili Veliki hadronski sudarač na švajcarsko-francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije.

Rad akceleratora je obustavljen u februaru 2013. godine zbog čišćenja i remonta.

Kada bude ponovo stavljen u rad akcelerator će raditi na višim i intenzivnijim nivoima energije u nadi da će biti otkrivene nove čestice, koje mogu da promjene poimanje svijeta.

Otkrivanje Higsovog bozona donio je naučnicima Fransoau Angleru i Piteru Higsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Fizičari smatraju da je Higsov bozon ključ objašnjenja strukture elementarnih čestica odnosno da potvrđuje teoriju Standardnog modela u fizici elementarnih čestica. Veliki hadronski sudarač biće pušten u rad krajem marta.

Bonus video: