Prostor limuzine u tijelu hečbeka: Nisan Pulsar

Japanski kompakt u prvi plan ističe udobnost, a niska potrošnja dizelaša se savršeno uklapa u porodične potrebe
113 pregleda 0 komentar(a)
Nisan, Saša Marković
Nisan, Saša Marković
Ažurirano: 03.03.2015. 19:02h

Nisan ponovo igra na kartu hečbeka, a njihovu najnoviju kreaciju, model pulsar, i na našem tržištu će pokušati da iskoristi momentum koji je napravio popularni krosover kaškai. Kakav je ovaj automobil na našim putevima?

Sam dizajn je stvar ukusa, ali ono što je evidentno je da pulsar ima mnogo više karaktera nego nekadašnja almera. U Nisanu su išli nekom svojom filozofijom, koja je dosta oslonjena na kaškai, posebno u zadnjem dijelu vozila. Pulsar nije ni previše napadan, ni previše uzdržan, što se u ovoj klasi pokazalo kao vrlo dobar recept.

Ono čime se jedan porodični kompakt profiliše je zapravo unutrašnjost. Kod pulsara enterijer izgleda upravo tako, spreman da domaćinski ugosti čitavu porodicu. Jednostavan dizajn je prožet vrlo solidnom izradom. Iako na pojedinim djelovima komandne table ima i tvrđe plastike, po njenom izgledu se to ne bi reklo.

Sjedišta su raskošna, sa ne tako izraženom bočnom podrškom. Briga o detaljima vidljiva je na hromiranim ručkama za otvaranje vrata, a hroma ima i na ručici mjenjača. Što se instrument table tiče, Nisan je ostao vjeran lako čitljivim mjeračima, a između njih je novi, moderni displej putnog računara.

Kad je prostor u pitanju, pulsar je zaista neprikosnoven. On ima najveće međuosovinsko rastojanje u klasi, čitavih 2,7 metara. To u praksi znači da osoba visoka dva metra poput autora ovog članka može da sjedne iza vozača iste visine. To možete da vidite na priloženoj fotografiji na kojoj smo se malo poigrali u montaži, ali koja daje realnu sliku. Japanskom hečbeku po pitanju prostora za noge putnika pozadi ni jedan auto iz klase ne može da parira, pa čak ni neke premijum limuzine poput audija A4 ili BMW-a serije 3. Osim toga, tu je i obilje prostora iznad glave.

Pulsar ima malo veći prtljažnik nego golf, 385 litara, a otvor je vrlo širok. Nasloni zadnjih sjedišta se mogu oboriti, ali nijesu u nivou podnice gepeka. Prostora za sitnice ima između sjedišta, i u velikim džepovima na vratima.

Utisak da se radi o prvenstveno porodičnom vozilu potvrđuje se u vožnji. Pri prvim vožnjama na idealno ravnim putevima oko Barselone, nijesmo mogli da osjetimo koliko je ovaj auto zapravo udoban. Na ne tako idealnim crnogorskim putevima to odmah dolazi do izražaja. Prelazak preko manjih i većih neravnina je skoro neosjetan, čemu osim velikog međuosovinskog razmaka, pomaže i meko oslanjanje.

Pulsar oduševljava i na brzim putevima, gdje se osjeća kao kod kuće, a putnici su gotovo potpuno izolovani od spoljašnjih faktora. Da se krećete velikom brzinom, osjetićete jedino po blagom hučanju vazduha koji udara o retrovizore.

Naravno, bilo bi previše očekivati od ovako udobnog vozila da briljira u krivinama. Upravljač je dobro odmjeren, ali nije direktan kao kod najagilnijih vozila u ovom segmentu. Cijena visoke udobnosti je i blago naginjanje u krivinama. Čak je i sam Nisan potvrdio da pri razvoju pulsara, nije tražio faktor zabave koji imaju mazda 3 ili ford fokus, već je umjesto toga ciljao prefinjenost audija A3. U velikom dijelu, u tome je i uspio.

Na sve ovo dodajte i izuzetno visok nivo bezbjednosti potkrijepljen nagrađenim tehnologijama spojenim u sklop nazvan “Bezbjednosni štit”.

Srednji paket Acenta je zaista bogat i između ostalog sadrži i automatsku dvozonsku klimu, naslon za ruke na zadnjoj klupi sa držačima za čaše i Alu točkove od 16 inča. Akcijska cijena ovako opremljenog vozila, kod ovlašćenog zastupnika, firme "Alliance" je 16.990 eura, što znači da je Nisan održao obećanje da će Pulsar da bude znatno jeftiniji od golfa.

Van grada troši oko četiri litra

Testni model sa srednjim paketom opreme na primjer ima sistem izbjegavanja sudara, treba li onda nabrajati uobičajene elemente poput ABS-a ili ESP-a.

Motor testnog modela savršeno odgovara karakteru vozila. Riječ je o provjerenom 1.5 dCi dizelu iz Renoa koji razvija 110 KS. On je više nego dovoljno jak da obezbijedi prijatnu i agilnu vožnju, a na našim magistralama troši samo 4 litra na 100 kilometara. Velike zasluge za to ima odlični šestostepeni manuelni mjenjač.

Bonus video: