Polovni Pežo 407: Mala kilometraža nije preporuka

Kvarovi na sistemu oslanjanja se obično javljaju znatno prije 100.000 kilometara, pa budite oprezni sa mlađim vozilima
1976 pregleda 8 komentar(a)
pežo 407, Foto: Saša Marković
pežo 407, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 03.03.2015. 16:03h

Pežo 407 je jedna od najatraktivnijih pojava u srednjoj klasi. Dinamična i kupeovska silueta osvaja izgledom, ali i ograničava prostor u unutrašnjosti, posebno na zadnjim sjedištima. Zato je bolji izbor prelijepi karavan.

Kvalitet i izrada enterijera su na višem nivou nego što je to bilo kod ranijih pežoovih modela. I nakon sedam-osam godina, presvlake i plastika se drže dobro. Možda najbolji dio 407-ice su dizel motori. Najpopularniji na tržištu polovnjaka je kultivisani dvolitarski turbodizel koji je do 2009. rađen u varijanti sa 136 konja, a kasnije pojačan na 140 KS. Ekonomičan je i ima odlične performanse. Prednje vješanje je nešto slabija tačka ovog vozila. Ako pri probnoj vožnji osjetite da nešto trese ili lupa, potencijalni troškovi opravke mogu da budu veliki .

Serviseri u ovlašćenom servisu Pežoa “PSC Knežević” kažu da kod 407-ice zna da strada jabučica viljuške. Ona košta 75 eura i sama po sebi ne predstavlja preveliki trošak, ali ako nije na vrijeme zamijenjena, može se desiti da strada čitav rukavac, što je mnogo skuplje. Osim toga, osjetljivi su i krajevi spona i stabilizatori.

Jabučica

Problemi se obično javljaju znatno prije 100.000 kilometara, pa budite vrlo oprezni kada naiđete na vozilo sa malom kilometražom. Paradoks je da su kod 407-ice stariji modeli bolji izbor. Kod njih je problem ili već riješen ili se neće ni pojaviti.

Njemačka agencija za kontrolu kvaliteta TUV označila je i kočnice i elektriku kao osjetljive komponente. Između ostalog, pominju se defekti senzora rashladne tečnosti i servo uređaja kočnica. Poznat problem je i prekomjerno curenje goriva u pojedinim slučajevima, ali to se rješava zamjenom zaptivnih komponenti bregaste osovine i radilice.

Stabilizator

Dakle, pežo 407 može da donese radost svom vlasniku, ali i glavobolju neopreznim kupcima. U ovlašćenom servisu preporučuju da ga pred kupovinu dovedete na detaljan pregled. Mada se može kupiti i za 5.000 eura, očuvani i dobro održavani primjerci koštaju 6 do 7 hiljada eura.

Displej osjetljiv na vrućinu

Pežo 407 je odlično opremljen, posebno nakon fejslifta koji je uveden 2008 godine. Već u baznoj verziji se može dobiti sve što je neophodno, uključujući klimu, CD radio, kožni volan i tempomat. Povedite računa da li je sve u redu sa displejom putnog računara i muzike kod verzija prije redizajna, jer on često potamni i potpuno je nečitljiv, a zamjena košta oko 400 eura.

Bogato opremljeni modeli imaju i kožu i ksenon farove.

Troškovi održavanja

MALI SERVIS: 125 €

ulje: 5lx8 €, filter ulja: 10 €, filter vazduha: 22 €, filter nafte: 18 €, filter vazduha: 15 €, usluga servisa: 20 €

VELIKI SERVIS: 299 €

set natezača + zupčasti kaiš: 116 €, vodena pumpa: 62 €, antifriz: 4lx5 €,

kaiš alternatora: 21 €, usluga: 80 €; garancija 4 godine ili 100.000 km

OSTALI TROŠKOVI

kočione pločice prednje: 70 €, kočioni diskovi prednji: 147 €, stabilizator: 42 €, jabučica viljuške: 75 €, semering bregaste osovine: 10 €, semering radilice: 10 €

*po cjenovniku ovlašćenog servisa Pežoa “PSC Knežević”

Bonus video: