Zamislite da "skidate" sa interneta 100 filmova za par sekundi

"Istog je kapaciteta kao fiber optika, samo što to radimo bežično"
74 pregleda 17 komentar(a)
bežični internet, Foto: Shutterstock
bežični internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2015. 07:35h

Da li znate šta bi mogao da vam pruži bežični internet od jednog terabajta po sekudni? Stotine filmova na tvom telefonu bi se "skinulo" za oko tri sekunde. Istražitelji iz Velike Britanije su saopštili da su to i uspjeli: terabajt po sekundi preko 5g mreže, prvi put ikada. To je do sada najbrža zabilježena brzina prenosa bežičnim putem.

"Istog je kapaciteta kao fiber optika, samo što to radimo bežično", naveo je Rahim Tafazoli sa Univerziteta Surej. Testovi su rađeni u laboratorijskim uslovima na distanci od oko 100 metara, uz korišćenja odašiljača i "risivera" izgrađenih oko Sureja.

Brzina je 65 hiljada puta veća od prosječne 4G mreže. Do sada je rekord na 5G mreži bio Samsungov 7.5 gigabajta po sekundi,.

Nažalost, ovo neće biti skoro dostupno. "Važan aspekt 5G je kako će podržati aplikacije buućnost. Ne znamo kakve će se aplikacije korsitti 2020. ili 2040. godine. Ono što znamo je da će zahtjevati veliku brzinu... Od igranja 3D holografskog šaha, do kontrolisanja automobila preko 5G mreže, sve će zahtjevati veliku brzinu", dodaje Tafazoli.

Bonus video: