ODLIČNA ULAZNICA U SMARTFON I WINDOWS SVIJET

Jedan od najboljih telefona za malo para

Sjajna plastika solidnog kvaliteta, mada škriputava na momente zahvaljujući luftu u zadnjem dijelu iznad baterije, sigurno će izgledom privući mlade korisnike
2 komentar(a)
Microsoft Lumia 535 (Novina)
Microsoft Lumia 535 (Novina)
Ažurirano: 01.03.2015. 16:26h

Microsoft je predstavio prvi telefon od "raskida" sa Nokia markom i pokušaće da se nametne "low-end" tržištu koje je i najaktivnije.

Poznata kompanija, za razliku od većine drugih, okrenula se gotovo u potpunosti najnižem tržišnom segmentu, koje je Windows Phonom pokriveno u potpunosti, dok je srednji i viši segment stavljen "na čekanje". Nakon modela Lumia 735 i Lumia 830, koje smo testirali ranije i modela Lumia 930, predstavljenog još dok je trajao "brak" s Nokijom, Microsoft je rekao da ćemo sačekati neko vijreme, dok ne vidimo novi vrhunski model, poput Lumia 1020 ili 1520.

Strategija Microsofta je jasna - pokoriti tržište jeftinih telefona. Tako kompanija ima modele 530 i 630, nedavno najavljene telefone 435 i 532, kao i model 535.

Cijene se kreću od svega oko 85 eura za model 435 do oko 165 za model 630, što znači da teško možemo naći nešto povoljnije.

Što se modela 535 tiče, cijenom je tik ispod Lumia 630 Dual SIM modela, a za nekih 20 odsto skuplji od Lumije 530.

Sjajna plastika solidnog kvaliteta, mada škriputava na momente zahvaljujući luftu u zadnjem dijelu iznad baterije, sigurno će izgledom privući mlade korisnike. Zbog toga je Lumia 535 ponuđena u nekoliko atraktivnih boja, a među njima u narandžastoj, plavoj i zelenoj.

Ekran je tek solidnog kvaliteta, dobro čitljiv i na otvorenom zahvaljujući softverskom Lumia "pojačanju" koje podebljava ivice teksta i/ili sadržaja. IPS LCD panel je dijagonale pet inča i sa oko 220 piksela po inču, uz softverske tipke, koje se pojavljuju po potrebi. Uglovi vidljivosti su dobri, kontrast ništa više od prihvatljivog.

Osjetljivost na dodir i preciznost su odgovarajući, mada je većina prodatih Lumia 535 modela dobila "patch" koji je ispravio softverske greške displeja. Ispostavilo se da i dalje postoji problem sa preciznošću tokom dodira, pa bi bilo dobro da se raspitate koje verzije modela i dalje imaju taj propust. Microsoft je obećao da će ispravak stići na sve Lumije 535. 

Multimedijalni telefon, namijenjen urbanim korisnicima ima jedan giga RAM memorije, Snapdragon procesor s četiri jezgra, osam gigabajta interne memorije i microSD slot za kartice kapaciteta do 128 giga. Takođe, podržan je rad s dve SIM kartice, a menadžer SIM zadataka i organizacije je za pohvalu. Baterija kapaciteta 1.905 mAh nije najizdržljivija kada se upare dve SIM kartice, ali sa jednom objezbjeđuje dan, do dan i po autonomije, što je OK.

Poleđinska kamera je izenađujuće dobra. Boje verodostojne, autofokus brz, balans bijelog retko promašuje, a i blic je upotrebljiv. Uz gomilu Lumia aplikacija za "postprodukciju" sa slikama se može svašta - od laganog slanja na društvene mreže do štampanja i "heavy" izmena.

Hardverski limit uređaja je "kumovao" kvalitetu video snimaka kamere od 480p @ 30 fps i HD reprodukciji videa. S prednje strane je i nezaobilazna selfi kamera, ovog puta širokougaona sa Lumia Selfie aplikacijom, koja majstorski lažira izgled uslikanih "faca".

Aplikacija nudi peglanje kože, bijeljenje zuba, promjenu oblika glave korisnika, pa čak i peglanje očiju, očnih jabučica i "razvlačenje" osmijeha. Muzičko odeljenje prilično standardno - solidan kvalitet reprodukcije, sa ekvilajzerima, vidljivim samo kada se koriste slušalice.

Lumia 535 je prilično sposoban telefon, ako ga posmatramo s aspekta njegove cijene, naravno, ali za razliku od konkurenata s Androidom i okolnih WP uređaja ima jedan gigabajt RAM memorije, pa su joj na raspolaganju sve Windows Phone aplikacije, kojih, kako Microsoft kaže, sada u prodavnici ima blizu 600 hiljada.

Telefon dobro "gura" popularne igre, recimo FIFA 15, Asphalt Overdrive ili Airborne i Despecable Me, kao i sve aplikacije, uključujući Dropbox, VLC, MEGA, Duolingo i nove Lumia Video editore. 

Microsoft Lumia 535 je "prvo mače" redmondske kompanije u WP univerzumu, a povoljna cena, dobro zaokružen "paket opcija" i Windows Phone 8.1 sa Denimom dovoljan su razlog da se prvo mače ne baci u vodu. Cijena će sigurno uticati na dobru prodaju i kod nas.

Microsoft Lumia 535 specifikacije:

-Displej 5 inča (oko 13 centimetara), IPS, 960 x 540 piksela, 220 ppi, Gorilla Glass

-Windows Phone 8 Update

-Lumia Denim softver

-1.2 GHz Snapdragon 200, Quad-Core CPU

-Dual SIM podrška (opcija)

-1 giga RAM memorije

-8 giga interne memorije + microSD 128 GB

-5 MPx kamera sa AF i blicem + 5 MPx prednja sa Lumia Selfie aplikacijom

-Direktna Office i Skype integracija + OneDrive do 18 giga besplatne memorije

-1.905 mAh baterija

-140 x 72 x 8.8 milim-etra, 146 grama

Radne frekfencije: GSM/3G 900 MHz, 1800 MHz, 850 MHz i 1900 MHz 

-Boje izmenjivih maski: crna, bela, siva, plava, narandžasta i zelena.

Preporučujemo za Vas