Ko će imati telefon godine: Samsung i HTC danas predstavljaju nove uređaje

1 komentar(a)
Samsung, Foto: Reuters
Samsung, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2015. 11:00h

U Barseloni sjutra zvanično počinje najveći mobilni sajam na svijetu, Mobile World Congress, ali će Samsung i HTC već danas predstaviti nove modele pametnih telefona od kojih ljubitelji smartphonea imaju velika očekivanja, piše Zimo.

S obzirom na stanje na tržištu posljednjih godinu dana tokom kojeg je Samsung zabilježio veliki pad prihoda, ali i udjela na mobilnom tržištu na kojem je sve do nedavno potpuno dominirao, svi u ovoj kompaniji nadaju da se da bi im upravo novi model Galaxy S6 mogao pomoći u oporavku. Prodaja prošlogodišnjeg modela Galaxy S5, tvrde brojni novinari i analitičari, u potpunosti je razočarala sve u Samsungu, a korisnici su im najviše zamjerili nedostatak inovacije.

Od novog Galaxyja možemo očekivati bolji procesor, napredniju grafiku, kvalitetniju kameru rezolucije 20MP te ekran veće rezolucije (1440 x 2560 piksela), dok još nije poznato kolika će biti dijagonala ekrana – glasine govore da bi dijagonala mogla iznositi od 5 pa do čak 5,5 inča, piše Zimo.

Korisnicima će na raspolaganju biti i 3GB RAM-a te 32GB memorije koja će se moći proširiti memorijskim karticama kapaciteta do 128GB, a i kućište samog telefona trebalo bi da bude puno kvalitetnije. Najveća novost vezana uz Galaxy S6 je što bi Samsung trebalo da predstavi i još jednu verziju ovog pametnog telefona – Galaxy S6 Edge. Ova bi verzija trebalo da ima isti hardver kao i klasičan S6, ali će imati zakrivljene ivice ekrana.

Novi Galaxy modeli vjerovatno će biti kandidati za najbolji telefon godine, a jedan od najvećih konkurenata za tu titulu biće im novi HTC top model One M9.

HTC model predstavljen 2013, u martu prošle godine proglašen je najboljim pametnim telefonom na svijetu (na WMC sajmu saznaćemo koji je, prema mišljenu stručnjaka, najbolji telefon prošle godine) tako da korisnici imaju velika očekivanja i od ovog modela. One M9 će imati ekran dijagonale 5 inča (Full HD rezolucija), radiće na novoj verziji Qualcommovog procesora (2,0GHz Snapdragon 810), imaće 3GB RAM-a i 32GB memorije koja je takođe proširiva microSD memorijskim karticama. Tu su i Android 5.0, te HTC Sense 7 interfejs.

Na Mobile World Congressu se očekuju i brojni drugi zanimljivi pametni telefone, tableti i pametni satovi. Nove telefone, pored ostalih, pripremaju Alcatel, Meizu (sa Ubuntu operativnim sistemom) i Microsoft koji bi trebalo da prikaže modele koji rade na mobilnom Windowsu. Očekuje se i da budu predstavljeni jeftiniji modeli koje će pokretati Firefox OS.

Prema dosadašnjim glasinama, navodi Zimo, ljubitelji tableta najviše mogu da očekuju od Sonyjevog novog Xperia modela, dok će korisnici koji razmišljaju o skorašnjoj kupovini pametnog sata s velikom pažnjom pratiti uređaje koje će predstaviti LG i Huawei.

Bonus video: