Prva vožnja Mazde 2: Mali auto za veliki put

Mazda je i u svoj mali gradski automobil inkorporirala Kodo dizajn i napredne Skyactiv tehnologije, a pritom odradila odličan posao na izolaciji od buke, pa se putnici u "dvojki" osjećaju kao u vozilu iz veće klase.
231 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2015. 10:12h

Godinu u kojoj će predstaviti čak tri potpuno nova i nekoliko redizajniranih modela, Mazda je otpočela lansiranjem gradskog automobila Mazda 2.

Koliki je i kakav napredak ostvaren kod nove "dvojke", provjerili smo tokom prvih vožnji ovog modela, organizovanih početkom mjeseca u Barseloni.

Prioritet u izradi nove dvojke za Mazdine inženjere i dizajnere bio je upakovati moderne Sky Activ tehnologije u kompaktnu karoseriju. Zato je treća generacija čak 14 cm duža od odlazećeg modela (ukupno 4,06 m).

Istovremeno, time je povećan komfor na zadnjim sjedištima, što je bila boljka prethodnog modela, a produženo međuosovinsko rastojanje (+8 cm) doprinijelo je još boljoj stabilnosti vozila.

Kad je riječ o izgledu, već na prvi pogled je prepoznatljiva Kodo filozofija, pa "dvojka" dosta liči na veću Mazdu 3. Zbog kompaktnije siluete, sportski karakter je još više došao do izražaja.

Inače, inženjeri su imali mnogo veću slobodu nego kod prošle generacije. Naime, dosadašnja Mazda 2 je bila zasnovana na Ford Fijesti, dok je novi model rađen na potpuno novoj Mazdinoj arhitekturi.

Šasija je kruća zahvaljujući većoj upotrebi čelika visoke čvrstoće, što donosi prednosti i u bezbjednosti i u voznim osobinama.

Prvi utisak koji stičete ulaskom u putničku kabinu je da je ona prostranija, ali i luksuznija nego ranije. Posebno u automobilu sa najbogatijim paketom Revolution Top, u kome smo proveli najviše vremena.

Velike količine fine bijele kože, prisutne čak i na komandnoj tabli, u kombinaciji sa odličnom završnom obradom, čine da se u dvojci osjećate kao u većem vozilu premijum klase.

Broj tastera i prekidača na centralnoj konzoli je sveden na minimum, a raznim funkcijama u ovom paketu opreme vozač upravlja kontrolerom MZD Connect sistema između sjedišta, uz pomoć displeja na vrhu komandne table.

Pri velikim brzinama na autoputu, Mazda 2 se ponaša zrelije nego što biste očekivali. Izolacija od buke je za pohvalu, kao i stabilnost. Vidi se da je Mazda dosta radila da "dvojku" približi premijum klasi, pa se sa ovim vozilom bez bojazni možete uputiti i na duže putovanje.

Za pohvalu je i precizni manuelni mjenjač kratkog hoda, kao i reakcija upravljača. Ipak, čini se da je osjećaj na volanu bio direktniji kod prethodnog modela.

Nova "dvojka" na naše tržište stiže već idućeg mjeseca. Bazna verzija sa benzincem od 75 konja, klimom i čeličnim točkovima od 15 inča, koštaće 10.890 eura. Cijena najskuplje Mazde 2 sa dizel motorom i Revolution Top paketom, biće 18.590 eura.

Prtljažnik solidne veličine, ali previše dubok

Vozač u novoj dvojci može da nađe odličnu poziciju, zahvaljujući velikom opsegu pomjeranja sjedišta i podešavanju volana po visini i dubini.

Preglednost je poboljašana jer su prednji nosači krova i tanji i pomjereni unazad.

Sjedišta su konstruisana tako da "obgrle" tijelo vozača, pa je osjećaj u vožnji prijatniji.

Pozadi mjesta ima više nego u dosadašnjem modelu, pa računajte da će u dvojci osoba visoka 180 cm moći da se smjesti iza vozača iste visine.

Prtljažnik je možda najslabija karika unutrašnjosti. Mada je njegova osnovna zapremina 280 litara, što je sasvim dovoljno za potrebe većine korisnika, donja ivica otvora je čak 25 cm viša od podnice, što otežava izbacivanje prtljaga.

Takođe, kada oborite naslone zadnjih sjedišta, imaćete stepenicu na prelazu.

"Nema potrebe za smanjenjem zapremine motora"

Tehnološki preobražaj nove "dvojke" upotpunjavaju novi Skyactiv motori. Japanski su u Mazdu 2 ubacili dva nova agregata: atmosferski 1,5-litarski benzinac u verzijama od 75, 90 i 115 konja, i turbodizel 1.5 od 105 KS.

Mada čitav svijet smanjuje zapreminu motora, Mazda se ni ovaj put nije povela za trendovima, već je odabrala svoj put. Naime, Japanci su se odlučili da ne smanjuju zapreminu motora, već su napravili atmosferski motor sa direktnim ubrizgavanjem sa najvećim odnosom kompresije u klasi. Izostanak turbopunjača

Mazda objašnjava time da je ovako reakcija motora na pritisak pedale gasa mnogo prirodnija. I zaista, ova teorija se u praksi pokazala kao potpuno ispravna.

Kada se "uhvati" gas oko 2.000 obrtaja, snaga se isporučuje linearno, što je naročito prijatno u gradskoj vožnji.

Osim toga, ubrzanje kod testnog benzinca od 115 KS je za čitavih pola sekunde bolje nego na primjer kod Folksvagen Pola sa pet konja slabijim turbomotorom (0-100 km/h: 8,7 s, Vmax: 200 km/h).

Uz to, nako testnog dana u svim uslovima, putni računar je pokazao da je prosječna potrošnja oko 6 litara.

Galerija

Bonus video: