Naplata parkinga blaža u Rimu nego kod nas

U Beogradu u parking zonama obaveza plaćanja parkinga radnim danima traje od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 14, dok u Zagrebu period naplate subotom traje sat duže
53 pregleda 12 komentar(a)
Parking u Beogradu, Foto: Saša Marković
Parking u Beogradu, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 17.02.2015. 06:52h

Proteklih dana ponovo je pokrenuta tema naplate parkiranja u Podgorici. Nakon odluke Ustavnog suda da je kazna od 20 eura nelegalna, u Parking servisu su se brzo snašli i uveli prekršajni nalog koji će imati iste sankcije za vlasnika vozila.

Međutim, u saopštenju Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj navodi se da su "parking prostor i usluge parkiranja u svim razvijenim i uređenim gradovima organizovani na sličan način kao i u Podgorici.

Mi smo se malo pozabavili time kako u gradovima u okruženju naplaćuju parkiranje, sa posebnim osvrtom na period naplate, koji je u Podgorici svim danima osim nedjelje i državnog praznika od 7 do 24h.

Tako u Beogradu u parking zonama obaveza plaćanja parkinga radnim danima traje od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 14, dok u Zagrebu period naplate subotom traje sat duže.

U evropskim gradovima propisi su takođe dosta blaži nego u našem glavnom gradu, i vrlo često ne uključuju naplatu subotom.

Čak i u saobraćajnom kolapsu Rima, parking se ne naplaćuje subotom, a i u Parizu je nakon 8 sati uveče parkiranje besplatno i subotom. U Beču, Briselu ili Ženevi, na primjer, parkiranje se radnim danimanaplaćuje u dosta kraćem periodu nego u Podgorici, a subotom je besplatno.

Postoje i rijetki primjeri da se parkiranje u užem centru grada naplaćuje non- stop, a takva situacija je u Minhenu.

Nakon ovoga, postavlja se logično pitanje da li je zaista neophodno u Podgorici naplaćivati parkiranje, čak i subotom do ponoći!

Bonus video: