Profesorica nikšićke ekonomske škole na usavršavanju u CERN-u

Program je namijenjen profesorima srednjih škola koji žele da unaprijede svoja znanja iz oblasti fizike čestica
76 pregleda 5 komentar(a)
CERN, program
CERN, program
Ažurirano: 13.02.2015. 15:35h

Profesorica fizike u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću Jasna Perović Bajović odabrana je za učešće na programu CERN-a „Program za profesore fizike srednjih škola CERN 2015“.

Program za profesore fizike srednjih škola u trajanju od tri sedmice, održava se tokom jula u organizaciji CERN-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, program je namijenjen profesorima srednjih škola koji žele da unaprijede svoja znanja iz oblasti fizike čestica, odgovarajućih tehnologija i ostalih pitanja iz pomenutih oblasti. Ove godine održaće se u periodu 05 - 25. jul 2015. godine.

Perović Bajović od februara 2010. do novembra 2013. godine bila je angažovana u JU Gimnazija Stojan Cerović u Nikšiću. Od septembra 2010. godine radi i u JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Dara Čokorilo” u Nikšiću, a od septembra 2014. godine u JU Osnovna škola “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću i JU Osnovna škola “Olga Golović” u Nikšiću.

"Kao učenik ostvarila je zapažene rezultate - bila je prvak Crne Gore na takmičenjima iz fizike i nosilac diplome Luča 1. Dobitnik je Vladine stipendije za talentovane učenike, kao i Vladine stipendije za talentovane studente. Tokom studija na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore ostvarila je prosjek 9.65, i diplomski rad, koji je napisala na engleskom jeziku, odbranila je ocjenom 10. Tokom 2007. i 2008. godine boravila je na Institutu za fiziku visokih energija DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) u Hamburgu, Njemačka, u cilju pripreme diplomskog rada. Pokazala je stručnu i pedagošku spremnost da mladim generacijama približi svijet nauke, a na olimpijadama znanja iz fizike mnogi njeni učenici našli su se među najboljima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Osim Perović Bajović, na konkurs su se prijavili i Ines Zlatović iz JU Gimnazije Niko Rolović, Bar, Jeva Šćekić iz JU Srednje elektro-ekonomska škola, Bijelo Polje i Velislavka Tešović iz JU Resursni centar za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora, Kotor.

Bonus video: