Epl prelazi na solarnu energiju

Solarna elektrana čiji je konstruktor kompanija Frst solar iz Arizone, kapaciteta 150 megavata dovoljnog za snabdjevanje 60.000 domaćinstava, obezbjeđivaće struju za buduće sjedište Epla u Silikonskoj dolini, kao i druge kancelarije i 52 prodajna mjesta te firme sa sjedištem u Kalifornij
0 komentar(a)
Apple (ilustracija), Foto: Shutterstock
Apple (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2015. 07:36h

Američki informatički gigant Epl snabdjevaće se strujom iz buduće solarne centrale u Kaliforniji u vrijednosti od oko 850 miliona dolara (751 milion eura).

Epl na taj način želi da smanji troškove za struju u trenutku kada je njegova berzanska kapitalizacija prvi put premašila 700 milijardi dolara pri zatvaranju Vol strita.

Solarna elektrana čiji je konstruktor kompanija Frst solar iz Arizone, kapaciteta 150 megavata dovoljnog za snabdjevanje 60.000 domaćinstava, obezbjeđivaće struju za buduće sjedište Epla u Silikonskoj dolini, kao i druge kancelarije i 52 prodajna mjesta te firme sa sjedištem u Kaliforniji, objavio je izvršni direktor tog proizvođača "ajfona" Tim Kuk.

Izgradnja centrale, u okrugu Monterej (američka savezna država Kalifornija), počeće sredinom 2015. godine i trebalo bi da bude završena krajem 2016. godine, navedeno je u saopštenju Frst solara.

Ona će snabdjevati i centar za podatke Epla u Njuarku, u Kaliforniji, koji se već snabdjeva solarnom energijom, objavio je Rojters.

Sporazumom je predviđeno da se Epl snabdjeva sa 130 megavata struje tokom 25 godina, što je najznačajniji sporazum o obezbjeđenju ekološki čiste energije u komercijalne svrhe, objavio je Frst solar.

Ostatak proizvodnje centrale ići će snabdjevaču Pacifik gas i elektrik.

Epl neće uzeti učešće u centrali, a plaćanje računa moći će da se obavi do isteka ugovora, izjavio je Stiv Krum, portparol Frst solara.

Bonus video: