Lada Granta na testu - šta nudi jedan od najjeftinijijih auta na tržištu

Kompaktna limuzina Avtovaza košta nepunih 8.000 eura, a za taj novac dobijate praktičan prevoz za četiri do pet osoba, sa naglaskom na funkcionalnost, dok je luksuz u drugom planu.
596 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2015. 10:08h

Ovako izgleda ruski recept za jeftin i praktičan sopstveni prevoz. Lada Granta je odgovor Avtovaza na Dačiju Logan, koja predstavlja jednu od najjeftinijih limuzina u Evropi. Cijena ovog automobila na našem tržištu je nepunih 8.000 eura, a mi smo tokom nekoliko dana provedenih za volanom Grante provjerili šta kupac dobija za taj novac.

Kompaktna limuzina sa četvoro vrata duga 426 cm, izgleda dosta dobro s obzirom na nisku cijenu. Mada se po određenim detaljima kao što su ručke na vratima vidi da se vodilo računa o uštedi, zaobljene površine i svjetlosne grupe doprinose modernijoj pojavi, a sve je začinjeno metaliziranim logotipom na maski. I mada ovaj auto nije magnet za oko, on ima karaktera.

Unutrašnjost je, po očekivanju, prije svega podređena praktičnim namjenama i funkcionalnosti, dok je luksuz u drugom planu. Mjere štednje su prisutne na svakom koraku. Čitava komandna tabla i tapaciri vrata su od dobro obrađene tvrde plastike, koja je dobro uklopljena, pa tokom testa nije bilo kakve škripe ili pucketanja.

Štaviše, uz neke elemente u srebrnoj boji, enterijer izgleda vrlo pristojno za ovaj cjenovni razred. Instrument tabla se sastoji od analognih mjerača i digitalnog displeja koji prikazuje informacije putnog računara, dok prednja prozorska stakla možete da otvarate pritiskom na dugme.

Muzički uređaj je u testnom automobilu naknadno ubačen, ali u modelima koji će se prodavati u salonu naći će se fabrički radio CD plejer. Ispred ručice mjenjača nalazimo par držača za čaše, a i kaseta ispred suvozača je dosta velika.

Osnovni cilj proizvođača pri izradi Grante je bio da obezbijedi komforan smještaj za četiri putnika, a u tome je i uspio. U ovoj ladi će i naprijed i pozadi osobe prosječnog rasta da nađu dovoljno prostora i za glavu i za koljena.

Ulazak je olakšan jer se vrata otvaraju do ugla od skoro 90 stepeni, ali pazite kako ih otvarate na uskim parkinzima jer bi se lako moglo dogoditi da jače udarite vozilo pored. Naime, posljednji zglob je vrlo labav, pa vrata mogu da izmaknu kontroli.

Jedan od najjačih aduta nove Grante je prtljažnik. Možete ga otvoriti pritiskom dugmeta u kabini ili na samim vratima prtljažnika. Zapremina mu je 480 litara, što je na nivou limuzina iz više kategorije. Pored toga, ova limuzinska verzija ima mogućnost ubacivanja dužih predmeta kada se naslon zadnje klupe obori. Za pohvalu su i prilično pravilan oblik gepeka i rezervni točak punih dimenzija.

Kad je riječ o dinamičkim sposobnostima lade Grante, nemojte da očekujete čuda, ali je nemojte ni potcjenjivati. Podvozje je dosta robusno, a vozilo dosta udaljeno od tla, što je vrlo praktično za naše uslove. Automobil se u vožnji ponaša solidno, a u kabini se čuje pomalo zujanja mehaničkih sklopova.

Oslanjanje je podređeno udobnosti, pa Granta ne hvata krivine u sportskom maniru, ali ipak pouzdano drži putanju ako ne pretjerujete. Inače, u cijenu od 7.990 eura uključen je i klima uređaj, ABS i sistem pomoći pri kočenju, kao i vazdušni jastuci za vozača i suvozača.

Lada Granta će na našem tržištu da bude dostupna od aprila, ali ne u limuzinskoj već u atraktivnijoj liftbek verziji sa petoro vrata, i to po istoj cijeni Taj model će imati i motor sa 16 ventila od 106 KS i touch-screen displej muzičkog uređaja. Značajno je i to što proizvođač na Grantu daje garanciju od tri godine.

Na sve ovo, zastupnik Lade za Crnu Goru, firma "Montelada", za prvih 10 kupaca obezbijedio i poklon u vidu besplatne registracije.

Agilni benzinac van grada troši 5 litara

Živahni benzinski motor zapremine 1,6 litara od 87 konjskih snaga se sasvim solidno nosi sa 1.160 kg teškim vozilom. Radi se o agregatu sa elektronski kontrolisanim ubrizgavanjem. Ubrzanje do 100 km/h može da se postigne za 12 i po sekundi, a i međuubrzanja su vrlo solidna.

Petostepeni manuelni mjenjač se dobro slaže sa potencijalom motora, pa na otvorenoj cesti pri brzini od 80 km/h, motor radi na samo 2.000 obrtaja, što donosi i neočekivano nisku potrošnju. Naime, u ovakvom režimu rada Granta troši manje od pet litara, a realna vangradska potrošnja se kreće oko pet i po litara, dok u gradu ide i do 10 litara. U kombinovanom ciklusu očekujte podatak vrlo blizak onom u brošuri, koji iznosi 7 l/100 km.

Galerija

Bonus video: