Svake sedme godine lider posrne: Da li je Samsung nova Nokia?

"Svakih sedam godina, onaj koji je bio na vrhu nestane. Samsung bi mogao da bude sljedeći"
16 komentar(a)
Samsung, Foto: Reuters
Samsung, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2015. 17:46h

Internet zajednica i stručnjaci raspravljaju o tome da li je Samsung sljedeći gigant na tržištu telefona koji bi mogao da posrne.

Raspravu je pokrenuo prvi čovjek Motorle Rik Osterloh koji je kazao da bi Samsung mogao da doživi sudbinu nekadašnjih lidera kao što su Simens, Blekberi i Nokia.

"Svakih sedam godina, onaj koji je bio na vrhu nestane. Samsung bi mogao da bude sljedeći", rekao je Osterloh za magazin "Forbs".

On je rekao da trenutno prolazimo kroz "period fascinantnih promjena". "Ljudi sada shvataju da ne moraju da plate 600 dolara za vrhunski telefon i vrhunske performanse. Mi smo mnogo povoljnija alternativa premijum brendovima . Veoma smo samouvjereni", rekao je Osterloh. Njegove riječi nisu bez pokrića, a glavno pokriće se zove Moto G - uređaj koji po pristupačnoj cijeni umije da prkosi mnogim flagship uređajima današnjice. Na drugoj strani, argument Motorole je i to što preko svog novog vlasnika, kompanije Lenovo, ima lakši upliv na kinesko tržište. "Ne možete biti veliki igrač, ako niste veliki u Kini. Mi možemo da koristimo poziciju Lenova u Kini i to je nevjerovatna prilika", rekao je on.

Slično govore i Samsungove brojke koje pokazuju prvi pad u profitu nakon tri godine zbog slabe prodaje pametnih telefona. Samsungu ne odgovara ni prvi zabilježeni pad u prodaji tableta, koji je istina pogodio i Apple, ali u mnogo manjoj mjeri.

Sve veća prijetnja poziciji Samsunga uz Apple i HTC je i kineski narastajući Xiaomi. Samsung nade polaže u novi model Galaxy S6 koji bi trebalo da bude ozbiljna konkurencija iPhone 6.

Bonus video: