Može li nam "jao" smanjiti bol?

"Jao" ili "aj" je uzvik karakterističan za naš jezik, "au" ili "auč" (ow, ouch) engleski, "ajo" (aiyo) kineski, a "aja" (ahia) italijanski
1 komentar(a)
vrisak, Foto: Shutterstock
vrisak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2015. 17:52h

Jauk u trenucima bola je prirodan i nezaustavljiv instinkt. Međutim, utiče li on na neki način da stepen bola koji osjećamo?

Naučnici smatraju da su otkrili razlog zbog kojeg jaučemo - to nam pomaže da izdržimo bol, piše Nacionalna geografija. Trud koji ulažemo da kažemo "jao" ometa informacije o bolu koje putuju ka našem mozgu, navodi se u najnovijem istraživanju.

Biolozi su ranije vjerovali da smo evoluirali tako da spontano vičemo kako bismo upozorili druge na opasnost. Međutim, novo istraživanje ukazuje da to možda radimo kako bismo same sebe odvratili od osjećaja bola. Naučnici tvrde da izražavanje bola prevazilazi sve jezičke barijere.

"Jao" ili "aj" je uzvik karakterističan za naš jezik, "au" ili "auč" (ow, ouch) engleski, "ajo" (aiyo) kineski, a "aja" (ahia) italijanski.

Istraživači sa Odjeljenja za psihologiju i neurobiologiju Nacionalnog univerziteta u Singapuru kažu da između ovih postoji zvuk koji je isti za sve, a tokom kojeg su usta jednostavno otvorena i jezik leži ravno.

Bonus video: