Siguran internet: Malo korisnika pravilno koristi pametni telefon

7 komentar(a)
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2015. 12:15h

U Crnoj Gori je mali broj korisnika upoznat sa pravilnom praksom prilikom korišćenja pametnog telefona ili surfovanja društvenim mrežama, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Generalni direktor Direktorata za informatičku infrastrukturu u Ministarstvu, Kenan Duraković, rekao je da u Crnoj Gori skoro 400 hiljada ljudi koristi društvene mreže i ima e-mail nalog, a dosta njih i pametni telefon.

"Dovoljan je, međutim, samo jedan klik na neki zlonamjeran link i uređaj sa koga pristupate internetu može biti zaražen“, rekao je Duraković u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da je već duži niz godina primjetan trend rasta računarskih incidenata, krađe identiteta, pojave novih virusa i novih opasnosti na internetu.

Vlada je 2011. godine donijela odluku o formiranju Nacionalnog CIRT-a (Computer Incident Response Team) Crne Gore i od tada on funkcioniše u okviru Ministarstva. CIRT tim je zadužen za odgovor na sajber napade na državne organe, preduzeća i pojedince.

Duraković je saopštio da je, pored odgovora na incidente, uloga CIRT-a i edukativna, pa je tokom prethodnih godina održano niz obuka i prezentacija na temu sajber bezbjednosti.

"Zbog primjetnog porasta prijava i problema sa kojima se građani susreću, kreiran je novi portal CIRT-a koji se nalazi na adresi www.cirt.me. Na portalu će se nalaziti najnovije vijesti iz oblasti računarske bezbjednosti, preporuke vezane za korišćenje društvenih mreža, kao i razna uputstva i savjeti“, objasnio je Duraković.

On je podsjetio da je, u cilju definisanja najbolje prakse u oblasti sajber bezbjednosti, Vlada na sjednici krajem januara usvojila izmjene i dopune Zakona o sajber bezbjednosti koje predviđaju formiranje nadležnih tijela, regulisanje njihovih međusobnih odnosa, načina i smjera funkcionisanja, kao i nadležnosti za njihov nadzor.

"Kako bi se ostvarili navedeni ciljevi, zakonom je predviđeno formiranje Savjeta za informacionu bezbjednost sa ciljem da se unaprijede mjere informacione bezbjednosti. Takođe je predviđeno uvođenje pojma kritična informatička struktura, kao i nadležnost Ministarstva za preduzimanje mjera zaštite kritične informatičke infrastrukture“, saopštio je Duraković.

Zakonom se, između ostalog, preciznije definiše i uloga CIRT-a kao tijela koje koordiniše aktivnostima državnih organa, organa državne uprave, organa jedinica lokalne samouprave u primjeni mjera informacione bezbjednosti.

Duraković je podsjetio da je Ministarstvo, u saradnji sa institucijom Crnogorskog ombudsmana, otvorilo elektronsku liniju za prijavu nelegalnog sadržaja kojim se, na bilo koji način, putem interneta, ugrožavaju dječja prava.

"Formular se nalazi na sajtu CIRT-a i omogućava svim crnogorskim građanima da prijave računarske incidente i nelegalne sadržaje vezana za prava djeteta. Prilikom prijave incidenta, potrebno je ispuniti nekoliko polja nakon čega će CIRT aplikacija korisniku poslati e-mail sa linkom za potrvdu incidenta“, objasnio je Duraković.

Nakon potvrde, članovi CIRT-a će postupiti po prijavi.

"Na taj način se može prijaviti veliki broj incidenata, a neki od njih su uvredljiv sadržaj, maliciozni kod, prevare i ostali“, dodao je Duraković.

Nacionalni CIRT Crne Gore, prema njegovim riječima, djelovao je do sada u preko 70 slučajeva, od čega se najveći broj odnosio na krađu identiteta ili uznemiravanje preko društvenih mreža.

Duraković je zaključio da je, pored tih, prisutan i značajan broj finansijskih prevara.

Bonus video: