Reno Kadjar – Kapturov veći brat

Novi krosover francuskog proizvođača je nešto veći od Nisan Kaškaija, a odlikuje se atletskom pojavom i prefinjenim enterijerom.
508 pregleda 2 komentar(a)
Reno Kadjar, Foto: Renault
Reno Kadjar, Foto: Renault
Ažurirano: 05.02.2015. 16:08h

Reno je prije nekoliko godina pokušao da na velika vrata uđe u svijet SUV i krosover vozila, modelom Koleos.

Međutim, bez tradicije u ovom segmentu, uspjeh nije mogao da stigne preko noći, pa se Koleos nije proslavio, iako je imao sve preduslove za to, od fenomenalnog 4x4 pogona iz Nisana, do prefinjenosti i udobnosti tipičnih za Reno.

Zato su u ovaj segment Francuzi odlučili da uđu na mala vrata i to modelom Kaptur, kompaktnim krosoverom koji je brzo osojio srca kupaca, prije svega svojim izgledom, a zatim i ostalim vrijednostima.

On je stvorio dobru osnovu za razvoj ovog segmenta, pa Reno nije dugo čekao da predstavi sličan automobil u većoj klasi.

Tako je stigao Reno Kadjar, krosover C-segmenta, koji će se takmičiti u klasi u kojoj su vozila poput Nisan Kaškaija, Ford Kuge, Honde CR-V, Hjundaija ix35, Mazde CX-5 i Tojote RAV4.

Mada je rađen po sličnom dizajnerskom receptu kao Kaptur, Kadjar nije samo veći klon Renoovog ulaznog krosovera.

Dok se Kaptur odlikuje nježnijim linijama, Kadjar ima snažniji profil sa atletski građenim “ramenima”, a oblikom više podsjeća na veliki karavan, nego na hečbek.

Unutrašnjost izgleda dosta zrelije nego kod Kaptura, a u Renou tvrde da u enterijeru vlada premijum osjećaj, rezultat upotrebe visokokvalitetnih materijala prijatnih na dodir.

Kadjar je dobio novi multimedijalni sistem Renoa nazvan R-Link 2, u sklopu koga dolazi kapacitivni TFT touchscreen u boji dijagonale 7 inča. Vozač pomoću glasovnih komandi može da upravlja navigacijom, telefonom, aplikacijama i radio uređajem.

Renoov krosover je dug 445, širok 184 i visok 160 cm, što znači da je u svim dimenzijama veći od Kaškaija, a nudi i 42 litra veći prtljažnik, kao i 30 litara odjeljaka za sitne stvari u kabini.

Reno za sada drži u tajnosti motorizaciju, ali očekuje se slična, ako ne i ista ponuda kao kod Kaškaija, što znači da bi kupac mogao da bira između turbobenzinaca 1.2 DIG-T od 115 KS i 1.6 DIG-T od 150 KS, ili između dizelaša 1.5 dCi od 110 KS i 1.6 dCi od 130 KS.

Start stop sistem će biti standardna opcija, a Kadjar će da bude dostupan sa prednjim pogonom i pogonom na sve točkove.

Verzija 4x4 će vozaču omogućavati da bira između tri načina rada: Auto, Lock i 2WD. Terenskim sposobnostima doprinosi i udaljenost od tla od 190 mm, kao i napadni i silazni uglovi karoserije od 18 i 25 stepeni.

Kadjar će premijerno biti prikazan na sajmu automobila u Ženevi idućeg mjeseca, a prodaja počinje na ljeto. O cijeni za sada nema informacija.

Bonus video: