Zašto u snovima trčimo sporije?

Naučnici su zahtijevali od sanjara da označe vrijeme koristeći ranije dogovoren pokret očima
3 komentar(a)
trčanje, Foto: Shutterstock
trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2015. 17:31h

Čak i najsmireniji ljudi na planeti su barem jednom sanjali da ih neko ili nešto juri, a oni nisu u stanju da kreću brzo.

Ukoliko ste se ikada pitali zašto u snovima trčite toliko sporo, nedavno istraživanje je pokazalo da je uzrok tome to što se snovi zapravo doživljavaju kao usporeni snimak. Danijel Erlačer, profesor s Univerziteta u Bernu, sproveo je istraživanje koristeći lucidne sanjare one koji mogu da kontrolišu svoje snove.

Naučnici su zahtijevali od sanjara da označe vrijeme koristeći ranije dogovoren pokret očima. Volonteri su zatim jednostavno računali vrijeme praveći 10 koraka ili izvodeći gimnastičku tačku za koju im je bilo potrebno isto vrijeme kao za 10 koraka, a sve to bilježeći vrijeme očnim pokretima.

Kada je upoređeno vrijeme potrebno za šetanje ili gimnastiku u snu s onim u stvarnom životu, naučnici su otkrili da, dok je za sve bilo potrebno više vremena u stanju sna, "značajne razlike su otkrivene samo kod zadataka sa motornom aktivnošću (šetanjem i gimnastikom)".

Konkretno, bilo je potrebno čak 50 odsto više vremena za izvođenje tih zadataka u snu nego na javi. Naučnici pretpostavljaju da je to rezultat sporijeg rada mozga dok spavamo, mada ima i drugih pretpostavki.

"Vaše noge predstavljaju osnovni pogon dok se krećete kroz život. Ukoliko osjećate da su vam noge veoma spore, onda osjećate da postoji nešto što pruža otpor vašem napretku", kaže psiholog snova Ian Volas.

Bonus video: