OD DANAS

Počela primjena novog sistema tarifa premija osiguranja autoodgovornosti

„Suština bonus malus - sistema je da ukoliko osiguranik nije imao podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, smanjenje premije odnosno bonusa iznosi pet odsto godišnje, a najviše 30 odsto od premije osnovnog premijskog razreda“, objasnili su iz NBOCG
169 pregleda 3 komentar(a)
Boris Šaban, Foto: Saša Marković
Boris Šaban, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 01.02.2015. 08:16h

Novi sistem tarifa premija osiguranja autoodgovornosti, koji podrazumijeva njihovo smanjivanje za osiguranike koji nijesu imali zahtjeva za naknadu štete, počinje od danas da se primjenjuje.

 Iz Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG) saopštili su da počinje primjena sistema povećanja i smanjivanja premije osiguranja (bonus i malus) na sva novozaključena ili obnovljena, odnosno produžena osiguranja.

„Suština bonus malus - sistema je da ukoliko osiguranik nije imao podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, smanjenje premije odnosno bonusa iznosi pet odsto godišnje, a najviše 30 odsto od premije osnovnog premijskog razreda“, objasnili su iz NBOCG.

 Ukoliko je bilo podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, dolazi do povećanja premije odnosno obračunava se malus.

 Povećanje premije zavisi od broja prijavljenih šteta u prethodnom jednogodišnjem periodu, a može ići najviše do 210 odsto premije osnovnog premijskog razreda. 

 Sistem smanjenja odnosno povećanja premije (bonus - malus) primjenjuje se na osnovu podataka Informacionog centra ili na osnovu polise i potvrde društva za osiguranje koja sadrži podatke o prethodnom trajanju osiguranja i broju šteta koje su prijavljene u tom periodu, jedino ako nema podataka o osiguraniku u informacionom centru.

 Bonus – malus sistem čini 13 premijskih razreda.

 Izvršni direktor NBOCG, Boris Šaban, rekao je da je Skupština tog udruženja zauzela stav da će svim osiguranicima koji od 1. februara produžavaju osiguranje, biti odobren bonus, popust od pet odsto, odnosno svrstaće se u premijski razred PR6 tog predloga tarifa, sve do puštanja u rad Informacionog sistema, a najkasnije do 1. februara naredne godine.

 Osiguranici koji prvi put zaključuju osiguranje će biti svrstani u osnovni premijsku razred PR7.

„Značaj početka primjene tog sistema je u tome što se na ovaj način preventivno djeluje i utiče na povećanje bezbjednosti u saobraćaju jer se stimuliše opreznije vožnja. Učesnici u saobraćaju će na ovaj način biti motivisani da voze opreznije”, zaključio je Šaban.

Preporučujemo za Vas