NAĐENI FOSILI

“Zmaj iz Ćiđanga” bio najveća životinja na Zemlji

"Kina je kolijevka legendi o zmajevima. Moguće je da su nekada davno njeni stanovnici naišli na kosture dugovratih dinosaura kao što je Ćiđanglonga, pa je tako nastao mit o zmajevima", zaključio je Mijašita
120 pregleda 1 komentar(a)
dinosaurus, Foto: Beta/AP
dinosaurus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2019. 06:46h

Naučnici u Kini pronašli su fosil još jednog člana porodice sauropoda, dinosaura dugog vrata, za koje se vjeruje da su bili najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom.

Nazvan Ćiđanglong, ili "zmaj iz Ćiđanga", dinosaur je bio dug 15 metara i živio je prije oko 160 miliona godina, u doba donje jure. 

Istraživači vjeruju da je njegov izgled inspirisao kasnije legende o zmajevima. 

Njegov fosil otkriven je 2006. na jednom gradilištu. Ono što je zapanjilo istraživače jeste činjenica da je glava dinosaura još bila spojena sa kičmom. 

"Veoma je rijetko pronaći zajedno glavu i vrat dugovratog dinosaura, jer je njegova glava tako mala da se lako odvajala od ostatka tijela nakon smrti životinje", rekao je Tecuto Mijašita, paleontolog sa Univerziteta u Alberti koji je sa svojim timom otkrio ovu novu praistorijsku vrstu. 

Ćiđanglong pripada grupi mamenhisaurida, dinosaura izuzetno dugog vrata koji je nerijetko činio polovinu njihovog tijela. Većina sauropoda imaju, pak, vrat koji ne prelazi jednu trećinu njihovog tijela. 

Ćiđanglong je neobičan i po tome što su mu vratni pršljenovi bili ispunjeni vazduhom, tako da je ovaj dio tela, mada ogroman, bio relativno lagan. 

Spojevi na pršljenovima ukazuju da je vrat ovog drevnog zmaja bio poprilično krut i da ga je dinosaur lako pomjerao gore dolje, ali mnogo teže lijevo desno, poput kakvog građevinskog krana. 

"Ćiđanglong je bio 'kul' životinja. Sama pomisao na životinju čiji vrat čini polovinu tijela navodi nas na zaključak da je evolucija kadra da stvori nevjerovatne stvari", kazao je Mijašita. 

"On je dokaz da je došlo do diversifikacije među dugovratim dinosaurima koji su živjeli u Aziji u doba jure. Na tom kontinentu su se događale neke zaista čudne svari", napomenuo je on. 

"Ni na jednom drugom mjestu nećete naići na dinausaure sa dužim vratom od onih u Kini", naveo je on, dodavši da su ostaci ovih neobičnih životinja najvjerovantije inspirisali legende o zmajevima koje su veoma popularne u toj zemlji. 

"Kina je kolijevka legendi o zmajevima. Moguće je da su nekada davno njeni stanovnici naišli na kosture dugovratih dinosaura kao što je Ćiđanglonga, pa je tako nastao mit o zmajevima", zaključio je Mijašita.