Prvenstvo prolaza se ne podrazumijeva

501 pregleda 7 komentar(a)
Raskrsnica, Foto: Saša Marković
Raskrsnica, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 27.01.2015. 17:13h

Vozite prometnom ulicom za koju ste ubijeđeni da ima prvenstvo prolaza u odnosu na one koje se sa njom ukrštaju. Odjednom, na nepreglednoj raskrsnici sa desne strane izlazi automobil i dolazi do kontakta. Iako mislite da je logično da u ovakvoj nezgodi nijeste krivi, nemojte da budete sigurni u to. Ta logika nema nikakvog uporišta, ako nije utemeljena saobraćajnom signalizacijom, a znakova često u gusto naseljenim starim gradskim zonama nema.

"Ako saobraćajnim znakovima nije regulisano prvenstvo prolaza na raskrsnici, tada važi pravilo desne strane", objašnjava Mirko-Bato Đurović iz auto-škole "Tehnomobil".

Dakle, u slučaju nezgode na ovakvim raskrsnicama, kriv je onaj vozač koji je prekršio pravilo desne strane, mada se ponekad čini nevjerovatno da morate da ustupite prvenstvo vozilu koje dolazi sa mnogo manje prometnog puta. Kako da izbjegnemo takav scenario u nepreglednim raskrsnicama, s obzirom da kod nas putevi sa prvenstvom prolaza nijesu obilježeni odgovarajućim znakom, već znak upozorenja stoji samo na sporednim putevima?

"Ako je raskrsnica nepregledna, onda vozač ne smije da tumači da nepostojanje saobraćajnog znaka na putu kojim se on kreće znači da automatski ima prednost. U takvim slučajevima on mora da uspori i da izlazi postepeno, tako da bi drugi učesnik u saobraćaju koji dolazi sa puta koji se sa njim ukršta, vidio da predstoji neposredna opasnost", kaže Đurović.

Propusti i na bulevarima

Neregulisanih raskrsnica ima i tamo gdje bismo najmanje očekivali. Na primjer, sporedni put na fotografiji desno koji se uključenje na bulevar po zakonu ima istu važnost, jer nema saobraćajnog znaka koji bi ukazao vozaču da se uključuje na put s prvenstvom prolaza. Teoretski, vozila koja se uključuju sa ovog puta na bulevar imaju prvenstvo u odnosu na vozila koja se kreću bulevarom.

Bonus video: