Da li ćemo ikada saznati šta je ubilo dinosaure?

Toplota i lokalni požari bili su samo neki od faktora koji su doprinijeli istrjebljenju, ali nikako i glavni
59 pregleda 4 komentar(a)
Dinosaurus, Foto: Shutterstock
Dinosaurus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2015. 09:23h

Naučnici odavno pretpostavljaju da je udar asteroida u dalekoj prošlosti zbrisao oko 80 procenata živih stvorenja s lica Zemlje, uključujući i dinosaure. Međutim, šta se dogodilo kada je došlo do kataklizmičnog udara prije 65 miliona godina i zašto je on doveo do masovnog izumiranja?

To su pitanja koja već decenijama muče istraživače.

Ranije studije ukazivale su da je asteroid pokrenuo zemljotrese, klimatske promjene i ogromne oblake prašine, koji su blokirali sunčevu svjetlost i izazvali pad temperature.

Istraživači su predstavili i teoriju 2013. da je udar možda podstakao i ognjene oluje.

Međutim, naučnici iz Velike Britanije su nakon niza sprovedenih simulacija našli nedostatke u dosadašnjim teorijama, prenosi Hafington post.

Oni su izložili biljne materijale kratkim ali izuzetno intenzivnim laserskim impulsima koji su simulirali pojavu plamena na mjestu udara i utvrdili da traju suviše kratko, da bi izazvali veliki požar.

Štaviše, biljke koje su izložene manje intenzivnim, ali dužim impulsima putem toplote koja je putovala atmosferom do mjesta udaljenih i više hiljada kilometara, uspijevale su da se zapale.

„To je pokazalo da toplota može ozbiljno da utiče na udaljene ekosisteme, pa su nakon udara u većem riziku bile šume dalekog Novog Zelanda, nego obližnje u Sjevernoj Americi“, kaže vođa istraživanja dr Kler Belčer, profesor na Univerzitetu u Ekseteru.

Iako bi i lokalni požari mogli da izazovu štetu, male su šanse da su uspjeli da prošire vatru širom svijeta. Dakle, toplota i lokalni požari bili su samo neki od faktora koji su doprinijeli istrjebljenju, ali nikako i glavni.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of the Geological Society

Bonus video: