Pogledajte ove spektakularne fotografije Sunca!

83 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2015. 15:36h

Sunce je izvor većeg dijela energije koja pokreće fizičke, hemijske i biološke procese na Zemlji, pa i civilizaciju.

Sa razvojem sofisticirane tehnologije u posljednjih nekoliko decenija postali smo istovremeno svjesniji i osjetljiviji na tzv. svemirsko vrijeme – na uticaje aktivnosti koje se odvijaju na Zemljinoj matičnoj zvijezdi. Iskustva su pokazala da eksplozije, koronalni izbačaji mase i Sunčeve oluje, ako su dovoljno snažni i usmjereni prema Zemlji, mogu da stvore vrlo ozbiljne probleme i uzrokuju velike štete u komunikacionim i elektro sistemima na našoj planeti, kao i na satelitima i svemirskim letjelicama.

Brojni astronomi i fizičari u svijetu se posljednjih godina zato posvećuju istraživanju veze između aktivnosti Sunca, njegovih pjega, ciklusa, oluja... sa svemirskim vremenom, piše Tportal.hr.

U tu svrhu kreirani su brojni teleskopi, mjerni instrumenti i posmatračnice, kako zemaljski tako i svemirski, koji neprekidno prate i snimaju sve što se dešava na Suncu.

Jedna od njih je i NASA misija Solar Dynamics Observatory (SDO) lansirana 2010. Ona je dio programa 'Živjeti sa zvijezdom', čiji je cilj razvoj znanja koje je potrebno za efikasno adresiranje svih pitanja na koja utiče veza Sunca i Zemlje.

Tokom svoje misije SDO je snimio mnoštvo fascinantnih fotografija Sunca, a nedavno je snimio milionitu. Pogledajte neke od njih...

Galerija

Bonus video: