Zašto ne bi trebalo da punite bateriju telefona tokom noći

186 pregleda 8 komentar(a)
telefon, punjač, punjenje, Foto: Shutterstock
telefon, punjač, punjenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2015. 17:15h

Većina vlasnika mobilnih telefona ima naviku da bateriju telefona puni tokom noći. Dejvid Mekej, profesor sa Kembridža, kaže da to nije dobro.

Baterija telefona se, kaže on, napuni za nekoliko sati, a punjač ostaje uključen cijelu noć. Neki ostavljaju punjač u utičnici non-stop.

Mekej navodi da, ukoliko isključujemo punjač iz struje kada ne punimo telefon, tokom jedne godine možemo da uštedimo struju.

Studija je pokazala da punjač dok je u struji troši 0,26 vata. Kada je mobilni priključen na punjač prosječna potrošnja struje iznosila je 3,68 vati. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 vata. Što znači da se toliko troši tokom noći, bespotrebno, piše Dnevnik.hr.

Mekej osim toga navodi i da za bateriju telefona nije dobro da je na punjaču nakon što je 100 odsto puna, jer to skraćuje njen životni vijek, odnosno brže će se isprazniti. To se posebno odnosi na litijum-jonske baterije koje ima većina pametnih telefona.

Stručnjaci navode da pametni telefoni ne bi trebalo da su na 100-odstotnom punjenju predugo. Dodaju i da je, za što duži vijek baterije, bateriju najbolje puniti po nekoliko puta, ali u kraćim intervalima.

Bonus video: