Montenegro prajd član svjetske asocijacije Prajdova

199 pregleda 3 komentar(a)
Montenegro Prajd, Foto: Kvir Montenegro
Montenegro Prajd, Foto: Kvir Montenegro
Ažurirano: 07.11.2018. 10:56h

U susret Povorci ponosa LGBTIQ osoba „Montgenegro Prajd“ koja će biti održana u Podgorici 17. novembra, organizacija Queer Montenegro i Montenegro Prajd postali su punopravni članovi međunarodnih organizacija InterPride i EuroPride, koje imaju za cilj da povežu Povorke Ponosa na globalnom i evropskom nivou.

"Umrežavanje LGBTIQ zajednice kroz povezivanje najznačajnijih događaja poput Povorki Ponosa, od velikog je značaja kako za osnaživanje same LGBTIQ zajednice, tako i za podizanje njene vidljivosti i zalaganje za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba širom svijeta. Sama činjenica da su Montenegro Prajd i Queer Montenegro postali punopravni članovi međunarodnih Pride mreža, ukazuje na značaj crnogorskog LGBTIQ pokreta na međunarodnom nivou, te otvara vrata Crnoj Gori da u narednom periodu ugosti jednu od internacionalnih Povorki Ponosa, Svjetski prajd i Evropski prajd. Organizacija ovih događaja u Crnoj Gori u budućnosti u značajnoj mjeri će doprinijeti i valorizaciji turističkih potetncijala i međunarodnoj promociji naše zemlje", saopšteno je iz Kvir Montenegra.

Organizatori dodaju da je u zemljama kao što je Crna Gora, prepoznavanje kapaciteta Montenegro Prajda, kao i značaja ovog događaja za crnogorsku zajednicu na internacionalnom nivou, služi kao podsjetnik na mnoge napore koje su crnogorski LGBTIQ pokret, kao i LGBTIQ Asocijacija Queer Montenegro uložili u smanjenje homofobije i transfobije u društvu.

"Značaj udruživanja i pružanja podrške onim zajednicama koje su još uvjek u procesu razvijanja i rasta vidljivosti, od nemjerljivog je značaja za samo osnaživanje zajednice, kao i prepoznavanje važnosti događaja kao što je Povorka Ponosa. Članstvo Queer Montenegro u InterPride i EuroPride mrežama je naročito važno u periodu kada je do šeste Povorke ponosa „Montenegro Prajd“ ostalo još deset dana, te organizacija ovog događaja okupila najveći broj članova/ica LGBTIQ zajednice do sada u Organizacionom Odboru. Ovogodišnji Montenegro Prajd nosi posebnu važnost jer prati proces rada na Zakonu o životnom partnerstvu koji će se krajem godine naći u Skupštini, te ukoliko bude usvojen, obezbijediti znatno unaprijeđenje prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori", zaključuju iz Kvira.

Bonus video: