Microsoft "ubio" Internet Explorer, stiže Spartan

1 komentar(a)
Windows 10, Foto: Microsoft
Windows 10, Foto: Microsoft
Ažurirano: 19.01.2015. 17:06h

Microsoft je konačno odustao od "zloglasnog" pretraživača Internet Explorera, i najavio nasljednika po imenu Spartan koji će debitovati na Windows 10 operativnom sistemu.

Sa sve rapidnijim napredkom tehnologije, Microsoft je očigledno shvatio da će sve biti teže unaprjeđenje postojećeg proizvoda koji je odavno iza rivala kao što su Google Chrome, Firefox, Opera, Safari...

Internet Explorer je predstavljen prije skoro 20 godina, i bio je dostupan za Windows, OS X i Solaris operativne sisteme.

Tek od šeste generacije je IE počeo da poprima savremeniji dizajn, a osma verzija je pretrpjela značajne promjene i nadgradnje.

Međutim, ništa nije upalilo pa ni 11. verzija koja je došla uz Windows 8.1 nije imala uspjeha, jer su korisnici vjerovatno navikli na loše prestali i da pokušavaju sa korišćenjem IE.

Tako je IE korišćen samo kako bi se sa interneta preuzeo neki drugi pretraživač, a brauzer postao meta brojnih internet pošalica.

Zato je Microsoft odlučio da lansira pretraživač "Spartan" koji će biti predstavljen 21. januara. Spartan će imati dosta drugačiji korisnički interfejs, minimalistički vizuelni identitet, a za pretraživanje će se moći koristiti i glasovni asistent Cortan.

Brojni internet korisnici i IT analitičari su saglasni u jednom: teško će biti gori od Internet Explorera.

Bonus video: