Humana i korisna aplikacija - Budi moje oči!

Do sada se prijavilo skoro 13.000 osoba koje vide i oko 1.500 slijepih ljudi. Pomoć je pružena više od 2.000 puta. I to za samo nekoliko dana otkako je aplikacija lansirana
2 komentar(a)
Budi moje oči, Foto: Bemyeyes.org
Budi moje oči, Foto: Bemyeyes.org
Ažurirano: 16.01.2015. 15:41h

"Be My Eyes" (Budi moje oči) je mobilna aplikacija koja je humana i korisna kao pomoć slijepim i slabovidim osobama.

Kada preuzmete aplikaciju za iPhone, bićete upitani da li vidite ili ste slijepi, kako bi program znao da li vam je potrebna pomoć ili ste spremni da je pružite. Ako se prijavite kao dobrovoljac, slijepa osoba može da zatraži pomoć, a aplikacija pretražuje mrežu u namjeri da pronađe onog ko je spreman da pomogne.

Zatražena pomoć može da bude raznovrsna - od identifikovanja konzerve u prodavnici, odnosno onoga šta na njoj piše ili čitanje naziva ulica...

Kada se aplikacija uključi kod slijepe osobe, a tražila je pomoć, onda se traži dobrovoljac. Kada aplikacija nađe dobrovoljca spaja ga sa slijepom osobom i oni su potom povezani video pozivom. Slijepa osoba pokaže šta joj je potrebno za identifikaciju, a doborvoljac potom uskače i objašnjava.

Ukratko rečeno, oni koji imaju čulo vida, zapravo, "pozamljuju" svoje oči slijepim osobama preko kamere mobilnih telefona. Oni koji vide pričaju šta vide, a slijepe osobe slušaju i dobijaju traženu informaciju.

Do sada se prijavilo skoro 13.000 osoba koje vide i oko 1.500 slijepih ljudi. Pomoć je pružena više od 2.000 puta. I to za samo nekoliko dana otkako je aplikacija lansirana, piše Mondo.rs.

Aplikaciju je osmislio Hans Jirgen Viberg, koji ne vidi. Sarađivao je sa danskim studio "Robocat".

"Da li ste ikada razmišljali o tome da budete dobrovoljac kako bi ovaj svijet izgledao bolje? Razmišljali ste, ali niste imali vremena, niste mogli iz raznih stvari... Ali, sada možete. Sada postoji aplikacija za to. Zamislite da ste slijepi. Zamislite da stojite u kuhinji, spremate večeru, a treba vam konzerva sa kokosovim mlijekom. Otvarate ormarić i tamo su tri konzerve, a znate da je samo jedna od njih sa kokosovim mlijekom. Šta vam je činiti? Hm, možete da se kockate, što nije baš dobra ideja ili da uzmete konzervu i odete do prvog komšije i pitate ga da li je to konzerva sa kokosovim mlijekom. Ovakvih situacija je mnogo u svakodnevnim životima slijepih ljudi, situacija kada vam je potreban par očiju samo na kratko, na tren", ispričao je Viberg na TED samitu u Kopenhagenu kada je objelodanio svoju ideju.

Aplikacija je za sada dostupna samo na iPad i iPhone uređajima, ali je u pripremi i Android verzija.

Bonus video: