Mitropolit Mihailo na svečanosti imenovanja novog reisa u BiH

Mitropolit Mihailo je potvrdio stav CPC da je poslanje vjerskih zajednica širenje ljubavi među ljudima bez obzira na njihovu vjersku pripadnost
2514 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 12:50h

Na poziv Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski gospodin Mihailo, 15. novembra ove godine prisustvovao je dodjeli menšure za reis-ul-ulemu, tuzlanskom muftiji gospodinu Huseinu Kavazoviću.

Svečanost je upriličena u Gazi Husrev-begovoj džamiji u kojoj je položio zakletvu pred oko 500 uglednika iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Narednog dana primio je gospodina Mihaila u svojoj rezidenciji i zahvalio mu što se odazvao pozivu i prisustvao svečanosti njegovog uvođenja u službu reisa.

U prijateljskom razgovoru između dva poglavara potvrđena je potreba njegovanja bratskih odnosa između pripadnika svih vjeroispovijesti kao zaloge mira i napretka

U prijateljskom razgovoru između dva poglavara potvrđena je potreba njegovanja bratskih odnosa između pripadnika svih vjeroispovijesti kao zaloge mira i napretka.

Dogovoreni su češći susreti, neposredna saradnja i unapređenje odnosa između Islamske zajednice BIH i Crnogorske pravoslavne crkve.

Gospodin Mihailo još jednom potvrdio stav Crnogorske crkve da je poslanje vjerskih zajednica širenje ljubavi među ljudima bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

Za primjer je istakao međunacionalne i međuvjerske odnose u Crnoj Gori i obavezu Crnogorske pravoslavne crkve, kao crkve većine, da podstiče mir i ljubav među svim crnogorskim građanima i štiti vjerska prava manjina nezavisno od njihove vjerske pripadnosti.

Bonus video: