Mobilna aplikacija za sigurniju vožnju

121 pregleda 3 komentar(a)
Kada voziš, parkiraj telefon, Foto: Google Play
Kada voziš, parkiraj telefon, Foto: Google Play
Ažurirano: 15.01.2015. 15:58h

Kompanija Telekom Srbije je u okviru kampanje "Kada voziš, parkiraj telefon!" razvila Android aplikaciju namijenjenu vozačima, prije svega mladima, koji su i najčešći korisnici mobilnih telefona i najrizičnija kategorija vozača.

Aplikacija koja je dostupna na srpskom i na engleskom jeziku obezbjeđuje da svi dolazni pozivi budu onemogućeni, a poruke i notifikacije utišane, uključujući i one sa društvenih mreža.

Pozivaocu ili pošiljaocu poruke aplikacija će slati poruku: "Trenutno vozim, a kad vozim, parkiram telefon" ili neku drugu poruku koju korisnici definišu.

Aplikacija sadrži i dio koji podsjeća i upozorava da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a pisanje poruka čak osam puta.

Vozač koji tokom vožnje koristi telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od najmanje 0,8 miligrama.

Reakcije takvog vozača su sporije, ne zapaža brojne detalje u saobraćajnoj situaciji, tako dovodeći u opasnost i sebe i druge, upozorio je Telekom Srbije koji akciju za bezbjednu vožnju sprovodi u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a i Srpskim komitetom za bezbjednost saobraćaja.

Aplikacija "Kada voziš, parkiraj telefon!" dostupna je na Google Playu za mobilne uredjaje koji imaju Android 4.0 (Ice Cream Sandwitch) verziju operativnog sistema, kao i za sve modele novije generacije.

Bonus video: