Olupina krije tajnu Atlantide

Arheolozi su našli 39 metalnih poluga za koje vjeruju da su od orihalka, metala koji je poslije zlata bio navodno najcjenjeniji na Atlantidi
354 pregleda 1 komentar(a)
arheologija, Foto: Shutterstock.com
arheologija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.01.2015. 19:06h

Još otkako je Platon u svom “Kritonu” prvi put spomenuo postojanje mitskog ostrva Atlantida, naučnici sve do današnjeg dana nastoje da razotkriju je li on bio stvaran i, ako je, zašto je nestao. Jedan od dokaza koji bi podupro tezu o postojanju tog mitskog ostrva upravo je pronađen.

Naime, tristotinjak metara od obale sicilijanskog grada Gela podvodni arheolozi pronašli su 39 metalnih poluga za koje vjeruju da je riječ o orihalku, metalu koji je poslije zlata bio navodno najcjenjeniji na Atlantidi i koji se mogso pronaći svuda po mitskom ostrvu.

Ove poluge pronađene su u olupini trgovačkog broda koji je potopljen prije 2600 godina. Riječ je o petoj olupini drevnog broda pronađenoj u blizini obale Gela.

Naučnici smatraju kako je brod prevozio teret iz Grčke ili iz Male Azije kada je zapao u oluju nakon čeka je potopljen.

Arheolog Sebastijano Tusa tvrdi da je pronađeni metal upravo orihalk s obzirom da je analiza pokazala da riječ o leguri bakra i cinka s tragovima nikla, olova i željeza koji su prema nekima glavni sastojci tog metala. “Ništa slično do sada nije pronađeno. Za orihalk znamo iz drevnih zapisa”, rekao je profesor Tusa za “Discovery News”.

“Ovaj pronalazak dokazuje da je grad Gela samo vijek nakon osnivanja (689 p.n.e.), bio bogat grad s zanatskim radionicama specijalizovanim za proizvodnju čuvenih artefakata”, dodao je Tusa.

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu oko sastava mitskog metala, a među njima je fizičar i bivši profesor na Univerziteta u Rio de Žaneiru, Enriko Matievič. On smatra kako taj metal porijeklo vodi iz čavinske civilizacije koja je nastala u peruanskim Andama oko 1200 godine p.n.e.

On tvrdi da je orihalk legura bakra, zlata i srebra kao i to da metal pronađen pored grada Gela nije pravi orihalk.

Bonus video: