Poslije 11.500 godina, kometa Lavdžoj vidljiva golim okom

122 pregleda 0 komentar(a)
kometa Lovejoy, Foto: Screenshot (vimeo)
kometa Lovejoy, Foto: Screenshot (vimeo)
Ažurirano: 10.01.2015. 15:16h

Na nebu se ovih dana može vidjeti cijelo mnoštvo zanimljivih objekata - Mars, Venera, Merkur, Jupiter, Uran... i to bez teleskopa. Sve što vam treba za lijepo posmatranje je vedro nebo, po mogućnosti bez svjetlosnog zagađenja, piše T-portal.

Kao posebna "poslastica" na noćnom svodu u januaru se ističe kometa Lavdžoj (Lovejoy - C/2014 Q2) koji je prije tri dana došla u tačku najbližu Zemlji, na oko 70,2 miliona kilometara. Za astronome-amatere to je prilika koja se pruža jednom u životu. Naime, posljednji put je Lavdžoj bila blizu našeg planeta prije 11.500 godina, a sljedeći bliski susret dogodiće se tek za 8.000 godina. Razlog tome je što se, nakon prolaska kroz planetarnu regiju, vrijeme njenog kretanja po orbiti skraćuje.

Na našem nebu kometa Lavdžoj sada se vidi golim okom zapadno, odnosno desno od sazviježđa Orion. Ovo sazviježđe lako možete da se pronađe po karakterističnom rasporedu zvijezda ili, pak, uz pomoć besplatnih aplikacija za mobilne telefone, kao što je Sky Map.

Za razliku od ostalih zvijezda u okolini, koje se vide kao jasni, oštro definisani objekti, Lavdžoj se vidi kao sićušna, maglovita zvjezda.

Ako upotrijebite dvogled, vidjećete njenu sjajnu difuznu komu, atmosferu oko jezgra. Kada je ugledate, biće vam jasno da vidite kometu.

Kometu je otkrio Teri Lavdžoj sa teleskopom od osam inča.

Lavdžoj pripada kometama sa dugim periodom, koji u unutrašnji dio Sunčevog sistema dolaze sa njegove ivice, iz tzv. Oortovog oblaka, nakon hiljade godina putovanja. Oortov oblak nalazi se na udaljenosti od oko 50.000 astronomskih jedinica od Sunca (astronomska jedinica je razdaljina Zemlja-Sunce). Sadrži milijarde tijela koje mogu da postanu komete kada ih svojom gravitacijom uznemiri neka obližnja zvijezda. Komete s kratkim periodom dolaze iz tzv. Kujperovog pojasa koji je mnogo bliži – nalazi se na udaljenosti od 30 astronomskih jedinica.

Kometa se lako može vidjeti još najmanje dvije sedmice. Možete da je snimite foto-aparatom sa teleobjektivom sa relativno kratkim ekspozicijama: na primjer biće dovoljno da ekspozicija bude 13 sekundi pri otvoru blende f/2,5 i sa ISO 2000.

Bonus video: