Ovaj leptir je zaista rijedak, on je pola mužjak, pola ženka

Ono što je Džonson pronašao jeste zapravo leptir sa rijetkim stanjem poznatim kao ginandromorf (organizam koji posjeduje i muške i ženske karakteristike)
200 pregleda 5 komentar(a)
Lexias pardalis, Foto: J.D. Weintraub/ANSP Entomology
Lexias pardalis, Foto: J.D. Weintraub/ANSP Entomology
Ažurirano: 10.01.2015. 15:51h

Na Akademiji prirodnih nauka na Univerzitetu Dreksel postoji 3,5 miliona primjeraka različitih insekata, ali je leptir kojeg je otkrio jedan od volontera zaista jedan u milion.

Jedna polovina krila tog leptira, poznatog kao Lexias pardalis, je prekrivena šarama tipičnim za muške primjerke te vrste, dok je druga polovina, odnosno drugo krilo leptira u bojama tipičnim za ženke.

"Pomislio sam da se neko šali sa mnom. Ovaj leptir je jednostavno savršen", rekao je Kris Džonson, volonter koji je otkrio leptira tokom rada na Akademiji.

Ono što je Džonson pronašao jeste zapravo leptir sa rijetkim stanjem poznatim kao ginandromorf (organizam koji posjeduje i muške i ženske karakteristike).

"Ginandromorf se najčešće javlja kod ptica i leptira kod kojih muški i ženski primjerci imaju karakteristične, različite boje", objasnio je Džonson.

Pojava se, kako je objasnio, obično događa u ranom razvoju, kad se ćelije dijele i formiraju embrion. Tada dolazi do nepravilne podjele - tako je moguće da se XXYY razdvoje u X i XYY umjesto u po dvije XY ćelije. Ćelije nastavljaju da se dijele i razmnožavaju, a organizam nastavlja da se razvija kao u dva različita pola.

Leptir kojeg je otkrio Džonson na Akademiju je porijeklom iz tropskih prašuma jugoistočne Azije i u veoma je dobrom stanju. Desna strana leptira je u tipično ženskim bojama - braon sa žutim i bijelim flekama. Njegova lijeva ima karakteristike mužjaka i na njoj se prelivaju crna i zeleno-plava boja.

Njegovo "muško" krilo je manje od "ženskog".

Javnost će leptira moći da vidi na izložbi koju će Akademija organizovati od 17. januara do 16. februara.

Bonus video: