Mrdović: Računi za struju sve veći, kvalitet snabdijevanja loš

Kako je rekla, građanima ostaje da „trpe“ situacije sa nestankom struje, koje se često događaju
176 pregleda 2 komentar(a)
Ines Mrdović, Foto: Savo Prelević
Ines Mrdović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2018. 13:21h

Crnogorski građani plaćaju sve veće račune za struju, ali to ne prati i bolji kvalitet snabdijevanja električnom energijom, ocijenila je koordinatorka za javne finansije u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Ines Mrdović.

Mrdović je kazala da su, kada se desi da kao u srijedu dio Podgorice bude 14 sati bez struje zbog havarije dalekovoda blizu trafostanice u Tološima, energetske kompanije dužne da što prije, a u roku od 24 sata riješe probleme u vezi sa snabdijevanjem električnom energijom, osim u slučajevima kada to objektivno nije moguće.

Kako je rekla, građanima ostaje da „trpe“ situacije sa nestankom struje, koje se često događaju.

„U proteklim godinama građani plaćaju sve veće račune za struju, ali sa druge strane to ne prati i bolji kvalitet snabdijevanja električnom energijom“, kazala je Mrdović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, elektro mreža je i dalje u lošem stanju, jer nema značajnijih investicija.

„Svi znamo da su energetske kompanije godinama punile svoje kase i novac držale u privatnim bankama, umjesto da ga ulože u razvoj mreže i spriječe situacije, poput jučerašnje“, rekla je Mrdović.

Kako je dodala, MANS već dugo ponavlja da je investiciona politika ne samo Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), već i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), godinama na štetu potrošača.

Mrdović je navela da EPCG, kada treba da pretplati A2A i isplati joj desetine miliona eura, iako italijanska kompanija nije ispunila očekivanja kroz dokapitalizaciju, ili hoće da kupi Rudnik uglja po znatno većoj cijeni nego što vrijedi, onda nađe potrebne desetine miliona eura.

„Ali kada sa druge strane treba modernizovati ono što su zaista kritične tačke elektro mreže i poboljšati ukupni kvalitet snabdijevanja potrošača, što je nesporni javni interes, onda toga nema i to izostaje“, ocijenila je Mrdović.

Ona je kazala da u takvim slučajevima trpe potrošači, dok izostaje bilo kakva odgovornost čelnih ljudi u energetskim kompanijama.

Bonus video: