Novi mogući znaci nekadašnjeg života na Marsu

0 komentar(a)
Mars, Kjuriositi, Foto: Reuters
Mars, Kjuriositi, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2015. 18:06h

Samo nekoliko nedjelja pošto je rover Kjurioziti detektovao metan u atmosferi Crvene planete – mogući dokaz biološke aktivnosti – jedna ugledna geobiološkinja kaže da se mogući znaci nekadašnjeg života mogu vidjeti na fotografijama marsovskog tla.

"Sada možemo da detektujemo sedimentne strukture zahvaljujući fotografijama rovera”, kaže dr Nora Nofke, profesorka Univerziteta Old dominion u Norfolku.

"Strukture pripadaju grupi mikrobioloških koje se formiraju u interakciji sa mikrobima u zemlji uz dejstvo erozije u rastresitim terenima poput pijeska."

Drugim riječima, ako takve strukture postoje na Marsu, na planeti je možda jednom bilo mikrobioloških organizama. Mikrobi su, ukoliko je to tačno, postojali prije 3,7 milijardi godina, kaže profesorka Nofke.

Ona je analizirala strukture koje se mogu vidjeti na marsovskom tlu i poredila ih sa geološkim strukturama na Zemlji, koje su formirali mikrobi.

"Zajednice bakterija sačinjene od biliona mikroba na dnu jezera, rijeka i okeana mogu da komuniciraju međusobno i formiraju debeo sloj pokrivača na tlu i tako lakše dobijaju nutrijente i svjetlost”, kaže Nofkeova.

U radu koji opisuje njeno istraživanje, ona naglašava sličnosti koje je otkrila između terena na Zemlji i Marsu.

"Strukture koje podsjećaju na mikrobiološke sedimente i koje je otkrio Kjurioziti ne djeluju nasumično. Zapravo, one su raspoređene u prostornim vezama i nizovima koji sugerišu da su se mijenjali tokom vremena. Na Zemlji bismo takve strukture interpretrali kao ekosisteme kojima su dominirali mikroorganizmi”, napisala je ona u radu.

Rad je objavljen u žurnalu Astrobiologija (Astrobiology) 11. decembra 2014.

Bonus video: