Prošlo je 72 godine od smrti čovjeka koji je promijenio svijet

Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika
183 pregleda 7 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Nikola tesla, Foto: Luka Zeković
Elektrotehnička škola, Nikola tesla, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.01.2015. 09:24h

Danas se navršava 72 godine od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih umova u istoriji nauke.

Tesla je umro u jeku Drugog svjetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. u apartmanu hotela "Njujorker" gdje je proveo posljednjih 10 godina života.

Preminuo je u snu, od posljedica koronarne tromboze, onako kako je i živio - usamljen.

Urna s Teslinim pepelom pohranjena je najprije na groblju u Njujorku, a prenijeta je u Beograd 1951. godine i otad se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici.

Rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u svešteničkoj porodici. Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik, a njegova majka Georgina je, takođe, odrasla u svešteničkoj ličkoj porodici, navodi Nacionalna geografija.

Tesla je započeo školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Prije SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu.

Evropu je napustio 1884. godine u nadi da će mu u Njujorku, tada čuveni pronalažac i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije.

Godine 1885. u Njujorku je osnovao kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmjenične struje - inovacije koja je preobrazila svijet. Edison je inače bio veliki protivnik Teslinog izuma, zbog činjenice da uložio veliki kapital u jednosmjernu struju.

Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio samo u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici.

Aprila 1892. stigao je u Gospić, gdje je tada živjela njegova teško oboljela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mjesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u kratku posjetu Beogradu, bila je to jedina njegova posjeta Kraljevini Srbiji.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje svijeta".

Jedan krater na Mjesecu nosi njegovo ime, zajedno sa beogradskim aerodromom i jednim planetoidom.

Njegov rođendan se slavi u Hrvatskoj kao Dan Nikole Tesle, a u toj zemlji čak 128 ulica nosi njegovo ime. U Crnoj Gori ima ulice u PodgoRici, Nikšiću, Budvi.

Spomenici Tesli mogu se pronaći širom svijeta, između ostalog u Njujorku, Kaliforniji, Kanadi, Japanu, Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini...

Bonus video: