Budva: Kompleks na crkvenoj zemlji ide na popravni

Odluka o prodaji opštinske zemlje kompaniji HDL ”Laković” ponovo na skupštinskom dnevnom redu 6. novembra
310 pregleda 5 komentar(a)
zemljište Budva, Foto: Vuk Lajović
zemljište Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.10.2018. 20:16h

Odbornici Skupštine opštine Budva ponovo će se 6. novembra izjašnjavati da li će dati zeleno svjetlo da se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje na gradskoj zaobilaznici trgovačkoj kompaniji HD “Laković”. Ta firma planira da na parceli u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) gradi veliki poslovno-trgovački kompleks. Prvi pokušaj propao je početkom septembra, kada je došlo do burne rasprave u lokalnom parlamentu, pa nakon prigovora opozicionih odbornika DPS-a odluka nije prošla proceduru, odnosno dobila saglasnost četiri skupštinska odbora, zbog čega ju je gradonačelnik Dragan Krapović povukao sa dnevnog reda.

„Riječ je o tri parcele u vlasništvu Opštine, površine 483 kvadrata. Većina urbanističke parcele je u vlasništvu MCP - crkva Sveta Petka, dok je HD ‘Laković’ vlasnik 69 kvadrata. Mitropolija je sa HDL zaključila ugovor o zakupu i odustala od formiranje urbanističke parcele“, kazao je sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac, pojašnjavajući odluku o prodaji nepokretnosti. Prema nezvaničnim informacijama, odbornički klub Demokrata biće i protiv odluke, iz “političkih razloga”. Gojko Ljubanović (DPS) pitao je na osnovu čega je odluka uvrštena u dnevni red, kada nije dobila saglasnost četiri skupštinska odbora i nije prošla zakonsku proceduru. Mitropolija je ugovorila unosan poslovni aranžman sa kompanijom HDL “Laković”, kojoj je u višegodišni zakup izdala parcelu od 4.500 kvadrata na kojoj će se graditi poslovni centar sa hipermarketom. Riječ je o parceli koja se nalazi tik uz gradsku kapelu, takođe izgrađenu na crkvenoj zemlji, a u neposrednoj blizini je i crkva Svete Petke sa konakom.

Da bi gradio, HD “Lakoviću” je potrebno da kompletira parcelu, za šta je kupovina opštinske zemlje neophodna. Opština Budva izdala je u februaru prošle godine urbanističko-tehničke uslove (UTU) podgoričkoj kompaniji da se na zemlji MCP izgradi poslovno-trgovački kompleks od 1.500 kvadrata bruto građevinske površine. Urbanistički inspektor osporio je UTU koje je budvanski Sekretarijat za urbanizam izdao i naredio da se izvrši dopuna u skladu sa važećim planskim dokumentom DUP „Podkošljun“, kojim nije predviđeno da se na crkvenoj parceli ne može graditi jedinstveni objekat, već dvije zgrade koje razdvaja saobraćajnica. MCP je dala punomoć “Lakoviću” da vodi proceduru dobijanja neophodnih papira. Riječ je zemljišnom kompleksu od 4.516 kvadrata, koji je u katastru uknjižen kao dobro crkvene parohije.

Na crkvenoj parceli, Detaljnim urbanističkim planom ”Podkošljun” predviđena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa od 7.948 kvadrata bruto građevinske površine sa zgradama do pet spratova.

Crkvena zemlja na kojoj se trenutno nalazi parking i perionica kola, jedna je od rijetko neizgrađenih lokacija na periferiji Budve.

Mitropolija crnogorsko - primorska je pored ove lokacije, gdje će biti izgrađen market, ucrtala saborni hram, posvećen Svetom Marku.Zeleno svjetlo čeka i Čolaković za Spas

Pred odbornicima će se naći i odluka o prodaji 377 kvadrata opštinske zemlje za 98 hiljada eura na brdu Spas u naselju Komoševina, budvanskoj kompaniji „Tron Company“ biznismena Dragana Čolakovića. Krapović je i tu odluku „skinuo“ sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja nakon što su opozicioni odbornici rekli da je cijena neodgovarajuća. Čolakovićeva firma koja u Komoševini gradi luksuzni apartmansko-turistički kompleks, zatražila je od Opštine da joj zbog formiranja svoje tri parcele, proda 309,6 i devet kvadrata opštinske zemlje sa kojom se graniči.

Komora procjenitelja Crne Gore procijenila je da kvadrat opštinske zemlje bude od 261,24 eura, do 264,79 u zavisnosti od parcele koja se prodaje. Čolakovićeva firma je još u januaru kupila zemljišni kompleks od 5.600 kvadrata, 200 metara vazdušne linije od Staroga grada, od Prve banke. Banka u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića godinama unazad pokušavala je da proda atraktivni zemljišni kompleks, koji je zaplijenila, nakon što prethodni vlasnik nije vratio kredit.

“Tron Company” je u martu dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića na idejno rješenje, kojim je predviđena gradnja luksuznog kompleksa.

Bonus video: