Ovi modeli automobila se očekuju na tržištu tokom godine

Električna groznica je prestala da trese proizvođače. Pošto su ustanovili da ovakva vrsta pogona ne može preko noći da se probije na tržište, počeli su da se vraćaju starim dobrim benzinskim i dizel motorima
132 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2015. 08:26h

Svjetska automobilska industrija je prošle godine počela oporavak od krize koja je drma od 2007, a za narednu godinu se očekuje da će još dodati gas.

Pripremili smo pregled najzanimljivijih novih modela koji se očekuju na tržištu tokom 2015. Električna groznica je prestala da trese proizvođače.

Pošto su ustanovili da ovakva vrsta pogona ne može preko noći da se probije na tržište, počeli su da se vraćaju starim dobrim benzinskim i dizel motorima.

Lend rover diskaveri sport - luksuz i terenske sposobnosti

Lend rover u 2015. na tržište lansira diskaveri sport, koji je od standardnog diskaverija kraći za 24 cm.

Odstojanje od zemlje iznosi 212 mm, maksimalni napadni ugao je 25 stepeni naprijed i 31 stepen pozadi, a vozilo može da savlada teren koji ima nagib do 45 stepeni. Bazna dizel verzija od 150 KS koštaće 35.000 eura.

Audi izbacuje novi Q7 u pripremi je i novi A4

Jedan od automobila koji će prvi put da bude opremljen hibridnim pogonom je novi audi Q7. Veliki SUV je za 325 kg lakši od aktuelne varijante. Ipak, u početku će na raspolaganju da budu samo trolitarski dizelaš od 272 KS i turbobenzinac od 333 KS.

Serijski je opremljen pogonom na sve točkove i osmostepenim automatskim mjenjačem. Cijene startuju od 60.000 eura. Krajem godine od Audija treba očekivati i novu generaciju modela A4.

BMW novom serijom 7 odgovara na S-klasu

BMW će tokom 2015. lanisrati novu generaciju serije 7, čime će odgovoriti na novu Mercedesovu S-klasu.

U ponudi će da budu verzija sa standardnim i dužim međuosovinskim rastojanjem, a snaga motora će se kretati od 260 do oko 600 KS. Tokom ove godine očekuje se i tržišni debi redizajnirane serije 6 i nove serije 2.

Fijat 500X za gradske i vangradske aktivnosti

Početkom ove godine na tržište dolazi fijat 500X. Automobil zasnovan na Džipovom modelu renegejd dug je 4,25 metara, biće dostupan sa prednjim i 4x4 pogonom.

U ponudi su dizel motori od 120 i 140 konjskih snaga, kao i turbobenzinac od 140 konja. Najjeftinija verzija će koštati oko 22.000 eura.

Fordovu ofanzivu predvode novi S-maks i C-Max fejslift

Jedan od mnogobrojnih Fordovih noviteta za 2015. je redizajnirani C-maks i njegova duža verzija sa sedam sjedišta grand C-Max.

Kompaktni porodični miniven, dobio je novu masku, obnovljene motore i sisteme pomoći vozaču. Cijene još nijesu poznate.

Jaguar XE prijeti BMW seriji 3 atraktivnim dizajnom

Šest godina nakon uvođenja X-tajpa, Jaguar će ponovo napasti BMW seriju 3. Ovog puta taj zadatak je dodijeljen modelu XE.

Najslabiji motor u ovoj sportskoj limuzini će da bude dvolitarski benzinac od 200 KS, a najjači trolitarski V6 sa 340 KS. Cijene kreću od 36.500 eura.

Jaguar Xe će na tržištu biti dostupan u prvoj polovini godine.

Kija u 2015. velike nade polaže u novi sorento

Treća generacija kije sorento stiže početkom godine. Korejski SUV porastao je za gotovo 10 cm u odnosu na prethodnika.

U Evropi će biti ponuđen sa benzinskim motorom od 192 KS i dizelašem od 197 KS. Cijene još nijesu poznate. Kija će iduće godine u ponudi imati i redizajnirane verzije modela rio i venga.

Lada vesta, novi konkurent dačije logan, startuje na jesen

Možda će trenutni odnosi sa Zapadom doprinijeti revitalizaciji ruske autoindustrije. Nagovještaj za to bi mogli da budu novi, moderniji model lade. Ruski proizvođač bi u septembru trebalo da počne proizvodnju pristupačne limuzine pod nazivom vesta.

Drugi model koji je planiran u narednom periodu je krosover X-rej. Riječ je o automobilu savremenog izgleda koji je kao koncept predstavljen 2012, a dizajn potpisuje Stiv Matin, koji je nekada radio za Mercedes i Volvo.

Leksus RC F napada BMW M4 i audi RS5

Osam cilindara, 5.000 kubika i 477 KS. Na ovaj način će Leksus RC F parirati njemačkim rivalima kao što su BMW M4 kupe i audi RS5.

Ubrzanje od 0-100 km/h traje 4 i po sekunde, maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h, a cijena baznog modela će biti 75.000 eura.

Alfa romeo đulija mijenja vremešni model 159

Direktor FIAT grupacije Serđo Markjone će iduće godine na sajmu EXPO u Milanu imati priliku da predstavi novu alfu đuliju.

Ovaj automobil bi trebalo da naslijedi alfu 159, ali će ovog puta da bude još više orijentisana sportskim voznim osobinama zbog pogona na zadnje točkove i značajnog smanjenja težine.

Mazda obnavlja kompletnu gamu, stižu "dvojka" i CX-3

Mazda za 2015. sprema armiju noviteta koju predvodi novi gradski model mazda 2. Dizajnom se oslanja na veću trojku i šesticu, a po tehnološkoj opremljenosti će da bude u samom vrhu svoje klase.

U ponudu stiže novi 1.5 dizel sa 105 KS, a cijene počinju od oko 12.000 eura.

Mercedes GLE kupe je nasljednik ML klase

Mercedes u 2015. ulazi sa osvježenom gamom modela, ali i promjenom nomenklature.

Mercedes GLE kupe je prvi iz serije novih SUV modela. Radi se o direktnom konkurentu BMW-a X6. Najsnažnija verzija GLE 450 razvija 367 KS iz trolitarskog V6 motora.

Tokom ove godine stiže i redizajnirana A-klasa, a na jesen bi trebalo da debituje i potpuno nova E-klasa.

Opel astra stiže na ljeto, proizvodnja van Njemačke

Pored gradskih modela korsa i karl, Opel će ove godine predstaviti i novu astru (ovdje vidite nezvaničnu ilustraciju).

Očekuje se da će da bude oko 100 kg lakša od aktuelne, imaće nezavisno zadnje vješanje i nove motore 1.6 CDTI od 110 i 136 KS, i 1.6 SIDI Turbo od 200 KS. Proizvodiće se u Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Reno startuje novim espasom, a krajem godine stiže i megan

Peta generacija Renoovog modela espas (Espace) će se u salonima naći na proljeće. Veliki MPV će sada dobiti formu krosovera. Dug je 4,85 metara, a postoji i verzija sa sedam sjedišta.

Espas je bogat opremom i tehnologijama, među kojima je i upravljanje na sva četiri točka. Kupci će moći da biraju između dva dizelaša i jednog benzinca. Cijene tek treba da budu precizirane.

Prema najavama, Reno će krajem godine predstaviti i novi megan.

Škoda superb prijeti skupim limuzinama

Tokom iduće godine stiže velika Škodina limuzina superb, koja će da bude zasnovana na platformi novog pasata, a krasiće je moderan i atraktivan dizajn.

Prije superba, u salonima će se pojaviti novi gradski model fabija, koji je već predstavljen na sajmu u Parizu ove godine.

Suzuki vitara u salonima već od idućeg mjeseca

Početkom godine na tržištu će se naći novi suzuki vitara. Nekadašnja podjela na vitaru i grand vitaru više ne postoji, već će sada u ponudi da bude samo 4,18 metara duga verzija sa petoro vrata.

Na raspolaganju su benzinac i dizelaš zapremine od 1,6 litara, a snaga oba agregata je 120 konja. Cijene još nijesu objelodanjene.

Tojota priprema premijeru novog avensisa

Tojota je tokom proteklih par godina obnovila gotovo kompletnu, ponudu, ali i za ovu godinu sprema par noviteta.

Tokom 2015. će biti predstavljena nova generacija modela avensis, a na tržište stiže i obnovljeni MPV verso (na fotografiji).

Volvo XC90 - spoj vrhunske bezbjednosti i tehnologije

Švedski Volvo tokom 2015. počinje komercijalizaciju nove generacije modela XC90.

Bazna dizel verzija od 225 KS će da košta 53.000 eura. U ponudi će da bude i plag-in hibrid model sa 400 KS, koji samo na struju može da pređe 40 kilometara.

Šveđani su, kao i uvijek, mnogo pažnje obratili na bezbjednost putnika, i uveli najmodernije tehnologije.

Galerija

Bonus video: