Microsoft šalje Internet Explorer u penziju?

65 pregleda 1 komentar(a)
Internet Explorer, Foto: Flickr.com
Internet Explorer, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 30.12.2014. 11:45h

Microsoft će navodno uz Windows 10 lansirati i potpuno novi internet browser kodnog imena Spartan, koji bi vremenom trebalo da zamijeni čuveni Internet Explorer, javlja ZDNet.

Spartan je prilika za otklon Microsofta od nekada najdominantnijeg internet pretraživača, čija popularnost opada iz godine u godinu i koji prati reptuacija sporog, glomaznog i neefikasnog.

IE je nekad imao 90 odsto tržišnog udela, a iako mu je čuvena Windows monopolska pozicija očuvala 58 odsto desktop kolača (samo 2% na mobilnom), tržište odavno preuzimaju konkurentski Google Chrome i Mozzilla Firefox.

Kako navodi ZDNet, Spartan gađa oba tržišta, trebalo bi da više liči na konkurenciju, a kako mu ime kaže, biće ogoljen, ujedno mnogo brži, laganiji i fleksibilniji u odnosu na starijeg brata.

Uz Windows 10 bi trebalo da stignu i Spartan i Internet Explorer 11, ali se spekuliše da je to možda posljednje IE izdanje.

S obzirom na pravac u kom novi šef Satja Nadela vodi Microsoft, moguće je da će Spartan osvanuti i na ekranima uređaja koje pokreću i drugi operativni sistemi, odnosno moguće je da će se pojaviti i Android i iOS verzije.

Nažalost, prvi pogled na Spartan vjerovatno nećemo moći da bacimo 21. januara, kada bi Microsoft trebalo da javnosti prikaže još neke nove mogućnosti Windowsa 10.

Bonus video: