Telekom: Prvi put u Crnoj Gori dostignute brzine prenosa do 300 Mbps

Testiranje se za sada obavlja u Podgorici (restoran Plavnica i TC Delta), i Budvi (kod TQ Plaža), i biće nastavljeno i u narednih šest mjeseci
72 pregleda 7 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 26.12.2014. 10:52h

Crnogorski Telekom je ovih dana počeo testiranje 4G + tehnologije, i prvi put u Crnoj Gori dostignute su brzine prenosa podataka do 300 Mbps. Telekom je trenutno jedini operater u Crnoj Gori i okruženju koji testira prenos podataka u mobilnoj mreži sa navedenim brzinama.

Testiranje se, kako je saopšteno iz kompanije, za sada obavlja na tri lokacije - u Podgorici (restoran Plavnica i TC Delta), i Budvi (kod TQ Plaža), i biće nastavljeno i u narednih šest mjeseci.

"Našim korisnicima je sve potrebniji pristup internetu, na svakom mjestu i u svakom trenutku, ne samo na poslu i u kući. Veoma se radujemo što smo testnim lansiranjem naše 4G+ mreže napravili važan korak ka zadovoljavanju potreba i očekivanja korisnika. Postigli smo u testiranju do sada najveće brzine prenosa podataka u mobilnoj mreži, u Crnoj Gori i time smo još jednom potvrdili konstantnu okrenutost inovacijama i razvoju tehnologija. Sve to čini da je naša kompanija prvi i pravi izbor, kada su u pitanju napredni servisi u komunikacijama", kazao je direktor Tehnike i informacionih tehnologija Telekoma Vladan Peković.

Projekat se, po njegovim riječima, odvija u saradnji sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, dijelom korporacije Ericsson, koja je tržišni lider u 4G - danas je 50 odsto svjetskog prometa 4G pametnim telefonima ostvareno u mrežama baziranim na Ericssonovim tehnologijama i uslugama.

Peković naglašava da je praktična demonstracija 4G + tehnologe urađena u živoj mreži, tj. u realnim uslovima u Podgorici, sa spektrom 2 x 20 MHz.

Bonus video: