Blizanci u eksperimentu: Kako svemir utiče na ljudsko tijelo

2 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2014. 11:35h

Skot Keli će od marta 2015. biti u vasioni, dok će njegov brat blizanac Mark, bivši astronaut, za to vrijeme biti na Zemlji. Njih dvojica su tako dio jednogodišnjeg istorijskog eksperimenta, koji će pomoći NASA da utvrdi promjene koje boravak u svemiru ostavlja na čovjeka.

Bivši astronaut Mark Keli

NASA očekuje da će moći da zaključi jesu li ljudi spremni za međuplanetarna putovanja. Mark je četiri puta išao u vasionu, dok će Skot biti dio rotirajuće ekipe od 13 članova posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njemu će partner biti ruski kolega Mihail Kornijenko.

Skot Keli i Kornijenko

Glavni zadatak ekipe je da sprema teren za dolazak prvih privatnih svemirskih letjelica, što se očekuje već početkom 2017. godine.

"Postoji poprilično podataka o ljudskom tijelu tokom šest mjeseci u orbiti. Ali da li ćemo tu stati ili se stvari mijenjaju kada protekne godine", pita se Majk Safredini, programski menadžer Međunarodne svemirske stanice.

Zato je za NASA bitno da ima osobu koju bi testirala tokom dužeg perioda, a u isto vreme nekoga i na Zemlji sa istim genima i sličnim temperamentom, kao što su braća Keli.

Zanimljivo da je ideja o misiji došla praktično slučajno, kada su iz NASA shvatili kakva im se prilika pruža.

Galerija

Bonus video: