Kopije auto-djelova opasne po život

Nadležni savjetuju vozače da kupuju u legalnim radnjama
143 pregleda 14 komentar(a)
filter ulja, Foto: Saša Marković
filter ulja, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 23.12.2014. 06:54h

"Jedan od najpopularnijih artikala za kopiranje u svijetu su djelovi za automobile, od elektronike i softvera, preko djelova za motor do kočionih diskova, i taj prodor falsifikovanih i lažnih djelova na tržište je veliki problem širom Evrope", kazao je za "Vijesti" Kenet Rajt, savjetnik u Danskom zavodu za patente i žigove, koji je učestvovao u kampanji “Falsifikati koštaju više, kupujmo originale”, koje su nedavno organizovali Zavod za intelektualnu svojinu, tržišna inspekcija i Uprava carina Crne Gore.

Državne službe koje se bave nadzorom robe koja ulazi i prodaje se u Crnoj Gori, kažu da je ovakvih djelova bilo mnogo više prije nekoliko godina nego danas.

“U početku smo najviše imali lažiranih motornih ulja, ali sada je toga sve manje. Naravno, kontrolišemo da li su auto-djelovi propisno obilježeni i da li im je porijeklo definisano. Ukoliko primijetimo nešto sumnjivo, provjeravamo da li se radi o falsifikatu”, kazala nam je Nada Đurđić, glavna tržišna inspektorka u Upravi za inspekcijske poslove.

Iz ovih službi poručuju da im je neophodna pomoć nosioca prava, to jest domaćih zastupnika pojedinih brendova, jer je teško razlikovati falsifikovani dio od originala.

"Imali smo par slučajeva gdje smo izrazili sumnju da se radi o krivotvorenom dijelu za automobil, ali smo tada sarađivali sa nosiocima prava i nakon konsultacija sa njima, utvrđeno je da se radi o originalima", kaže Milanka Strunjaš, načelnik Odsjeka za zaštitu prava intelektualne svojine, Uprava carina.

Nada Đurđić savjetuje potrošače da kupuju u legalnim objektima, tamo gdje se zna ko je robu uvezao i stavio na tržište.

Nada Đurđić

Neke firme koje zastupaju zvučne brendove su kupcima olakšale posao tako što su pakovanja svojih proizvoda dodatno označile. "Mi smo na pakovanju istakli posebne deklaracije koje su odobrene od strane principala, i za te proizvode dajemo garanciju da se radi o originalnom ulju", rekao nam je Vesko Vratnica, menadžer prodaje u distributeru motornih ulja Shell.

"Svaki dio koji se ugrađuje na vitalne sisteme motornog vozila koji utiču na bezbjednost saobraćaja, kao što su upravljački ili kočioni sistem, moraju da prođu određenu kontrolu", kaže Mirko-Bato Đurović, saobraćajni inženjer. On kaže da vrlo opasna može da bude i ugradnja auto-stakala neprovjerenog kvaliteta, jer ona mogu da nanesu teške povrede u slučaju nezgode.

"Na tržištu ima previše jeftinih vjetrobranskih stakala, a ja lično sumnjam da ona zadovoljavaju bezbjednosne standarde", upozorava Đurović.

Koliko opasne mogu da budu lažne komponente ugrađene u vozilo pokazala je afera u Sjedinjenim Državama, kada su u servisima u vozila ugrađivani falsifikovani vazdušni jastuci uvezeni iz Kine.

Američka agencija za bezbjednost u saobraćaju je tada utvrdila da takav jastuk u slučaju nezgode prema licu putnika katapultira čitav sadržaj volana.

Neorginalni djelovi dovode do drugih skupih kvarova

Postoji veliki broj djelova lošeg kvaliteta koji ne utiču direktno na bezbjednost, ali utiču na tehničko stanje vozila. U ovlašćenom servisu Renoa u Crnoj Gori, “Alliance”, demonstrirali su razliku između originalnih i neoriginalnih filtera za gorivo i za ulje. Oni su skinuli zaštitne limene oplate sa filtera i utvrdili da je razlika u filtrirajućim površinama ogromna.

"Posljedice ugradnje neoriginalnih filtera osjetiće se kad-tad, jer zbog slabog pročišćavanja ulja i goriva vremenom dolazi do habanja i uništenja ili sistema za ubrizgavanje ili unutrašnjih djelova motora”, kazao nam je Jovica Anđelić, šef servisa.

Bonus video: