Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa

101 pregleda 1 komentar(a)
Dinosaurus, Foto: Shutterstock
Dinosaurus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2014. 08:35h

Najveći poznati dinosaur mesožder koji je hodao Zemljom bio je gotovo 3 metra duži nego najveća vrsta Tyrannosaurus rexa. Naučnici tvrde da je vrsta dinosaura nazvana Spinosaurus aegyptiacus takođe prva vrsta "poluvodenog" dinosaura.

Novi fosili tog masivnog predatora iz doba krede otkrivaju da je bio prilagođen životu u vodi prije nekih 95 miliona godina. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Express.

Istraživači su otkrili da je Spinosaurus razvio do tada neviđenu lepezu prilagođenosti vodi. Naučnici su do tog zaključka došli nakon analize novih fosila pronađenih u marokanskoj Sahari, djelimičnih ostataka lobanje i drugih djelova tijela u muzejskim kolekcijama širom svijeta, kao i kroz analizu istorijskih izvora i slika nakon prvog pronalaska Spinosaurusa prije više od 100 godina.

"Raditi na ovom dinosauru bilo je poput proučavanja vanzemaljca iz dalekog svemira – nije sličan nijednom dinosauru kog sam do sada vidio", kaže vođa istraživanja Nizar Ibrahim sa Univerziteta u Čikagu.

Bonus video: