U Egiptu pronađena grobnica sa više od milion mumija

Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne. Tim istraživača je u posljednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti
713 pregleda 0 komentar(a)
mumija, Foto: Shutterstock
mumija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2014. 15:39h

U Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od prije 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija, saopštio je tim arheologa sa Brigam Jong univerziteta u američkoj državi Juta.

Istraživači su grobnicu u Egiptu, nazvanu Fag el Gamous, proučavali posljednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. vijeka nove ere, kad je Egiptom vladalo Rimsko carstvo.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija“, rekao je vođa projekta profesor Keri Mulestajn, na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mjesto na kojem su se sahranjivali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani „obični“ ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi unutrašnji organi su rijetko bivali uklonjeni, zapravo je suvo okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, objasnio je profesor Mulestajn.

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lijepe predmete, poput posteljine, naočara i čak dječjih čizama u boji.

"Sve što su imali sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", rekao je Mulestajn.

Među mumijama su pronađeni i ostaci djeteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dvije narukvice na ruci.

"Postoje dokazi o tome kako su se trudili da mumificiraju tijela na najbolji mogući način. Prsti na rukama i nogama, kao i jezik, u njeverovatno su dobrom stanju, a zbog nakita pretpostavljamo da bi to moglo biti tijelo djevojčice“, pojasnio je profesor Keri. Dodao je kako je dijete u trenutku kad je sahranjeno moglo imati oko 18 mjeseci.

"Dijete je sahranjeno na brižan način, vidi se da je to napravio neko ko ga je mnogo volio i želeo da ima dostojanstvenu sahranu“, dodao je profesor.

Odakle potiču ove mumije istražitelji još ne znaju i to je misterija koju namjeravaju da riješe, piše RTS.

U blizini iskopine se nalazila i manja piramida, koja je sagrađena prije više od 4.500 godina.

Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne. Tim istraživača je u posljednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke dva metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je „presavili“ i tako ubacili u grobnicu.

"To je nevjerovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu ishranu, veoma je neobično da ljudi dosegnu toliku visinu", tvrdi profesor, dodavši kako bi to moglo biti posljedica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

Bonus video: